Kosttillskott – behövs det verkligen?

Den här artikeln ska handla om allt det där som populärt kallas för kosttillskott.

  • Vad är egentligen kosttillskott, och vad räknas som kosttillskott?
  • Behövs kosttillskott överhuvudtaget och hur vet man i så fall det?
  • Vi tittar på olika typer av kosttillskott och på hur man ska tänka när man använder kosttillskott.

Vad är kosttillskott?

För att bättre förstå allt det här med kosttillskott måste vi först och främst lära oss att använda rätt ordval. För enligt EU-förordningarna och svenska Jordbruksverket existerar nämligen inget som heter kosttillskott, eller fodertillskott, eller någon annan form av tillskott. I stället används benämningen kompletteringsfoder.

Ett kompletteringsfoder är alla typer av foderblandningar för hund och katt som inte är helfoder.

Kompletteringsfoder är, precis som namnet antyder, något som ska användas för att komplettera kosten. När vi pratar om kosttillskott är det alltså kompletteringsfoder vi menar.

Exempel på kompletteringsfoder är pulver eller kapslar/tabletter med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Andra exempel är fiskoljor och vegetabiliska oljor. Preparat som glukosamin, MSM och olika örtpreparat räknas också som kompletteringsfoder. Faktiskt räknas även sådant som vi tänker på som godis, också som kompletteringsfoder, eftersom godis förstås inte är avsett att leva uteslutande på.

Kompletteringsfoder: måste kompletteras med annat foder för att täcka dagsbehovet.

Jordbruksverket

Behövs kompletteringsfoder?

Frågan som vi egentligen ställer är denna: Finns det brister i min hunds kost, behöver min hunds kost kompletteras – behövs något kompletteringsfoder?

Det finns faktiskt inget entydigt och klart svar på den här frågan. Många faktorer väger in:

  • Vad består hundens kost av?
  • Fattas något i kosten?
  • Påvisar hunden några näringsobalanser?
  • Har hunden något särskilt problem som vi vill avhjälpa?

Helfoder = komplett foder

Om hunden äter ett helfoder ska detta inte behöva kompletteras. Hela poängen med helfoder är ju att det ska förse hunden med komplett näring, i rätt balans – allt är redan tillsatt. Det kan faktiskt till och med vara potentiellt skadligt att ge hunden extra av vitaminer och mineraler i kombination med ett helfoder som redan innehåller dessa, eftersom det då skulle kunna uppstå överdosering och obalanser. Varför det är så återkommer vi till längre fram.

Helfoder ska alltså inte kompletteras. Men trots att majoriteten av alla hundar och katter äter helfoder så fortsätter likväl försäljningen av olika kompletteringsfoder stadigt att öka. Allra populärast är olika typer av oljor, men preparat innehållande glukosamin, kondroitin och annat som ska hjälpa leder och muskler ligger också i topp. Och detta trots att det finns helfoder som redan innehåller oljor, glukosamin, kondroitin och annat som ska hjälpa leder och muskler.

Biotillgänglighet

Många kommersiella foder tillsätts förblandningar för att näringsinnehållet ska kunna garanteras. Man brukar säga att fodret är berikat. Problemet är att dessa förblandningar innehåller näringsämnen med låg biotillgänglighet. Biotillgänglighet är ett krångligt ord för att beskriva hur pass väl näringsämnen tas upp och används i kroppen. Exempel på näringsämnen med låg biotillgänglighet är oorganiska mineraler (icke organiskt bundna mineraler) och semi- och helsyntetiska vitaminer[1], som dessutom kan vara farliga att överdosera. Det är därför som det kan vara riskabelt att ge kompletteringsfoder, som också består av oorganiska mineraler och semi- och helsyntetiska vitaminer, i kombination med helfoder.

Så även om ett helfoder i teorin innehåller allt hunden behöver så kan ett eller flera näringsämnen i fodret vara otillgängliga för kroppen. Bara för att innehållsdeklarationen på förpackningen säger att produkten innehåller alla essentiella näringsämnen betyder inte det att alla dessa näringsämnen är tillgängliga för kroppen. Den garanterade analysen på förpackningen är inte en garanterad analys av vad som händer i kroppen.

Den garanterade analysen på förpackningen är inte en garanterad analys av vad som händer i kroppen.

Ledproblem vanliga, trots helfoder

Tillväxtstörningar är vanliga hos valpar, särskilt hos storvuxna raser, men faktiskt även hos mindre raser. Grunden till tillväxtstörningar på skelett och leder läggs redan i valpstadiet och följer sedan med hunden genom resten av livet. Många hundar lider, mer eller mindre svårt, av de skador som en felaktig kost i valpstadiet orsakade. Och detta trots att de flesta hundar äter vetenskapsbaserade foder[2] särskilt avsedda att motverka den här typen av problem. Hur kan det komma sig?

Svaret är ganska enkelt: När merparten av energin i maten kommer från snabba kolhydrater och koncentrerade proteinisolat[3] så drivs tillväxten i en onormalt snabb takt. Detta leder till att mjukdelarna helt enkelt växer ifrån skelettet, med plågsamma skador som följd. De allra flesta foderprodukter som påstås förebygga ledproblem innehåller stora mängder av snabba kolhydrater och koncentrerade proteinisolat.

Exempel på foder för valpar av storvuxna raser:

”SAMMANSÄTTNING: Torkat fågelprotein, ris, vegetabiliskt proteinisolat*, majs, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, betmassa, mineraler, sojaolja, jäst, fiskolja, frukto-oligosackarider (FOS), psylliumfrön/skal, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider (MOS)), skaldjurshydrolysat (innehåller glukosamin), tagetesextrakt (innehåller lutein), hydrolysat från brosk (innehåller kondroitin). *L.I.P.: protein utvalt för dess mycket höga smältbarhet.”

Royal Canin Giant Puppy

Exempel på foder avsett att främja ledhälsan hos vuxna hundar av storvuxna raser:

”SAMMANSÄTTNING: Majs, torkat fågelprotein, vete, animaliskt fett, vegetabilisk fiber, vegetabiliskt proteinisolat*, majsmjöl, ris, hydrolyserat animaliskt protein, majsgluten, betmassa, fiskolja, jäst, mineraler, sojaolja, hydrolyserat kollagen (0,84 %), tagetesextrakt (innehåller lutein), hydrolysat från brosk (innehåller kondroitin).”

Royal Canin Maxi Joint Care

Här är ett annat exempel på ett foder för valpar av storvuxna raser (*= min anmärkning):

”Majs, kyckling- (35%) och kalkonmjöl, risdrav (*bryggeriris), torkade hela ägg, cellulosa, torkad bemassa, mineraler, linfrö, fiskolja, sojabönsolja, L-karnitin, vitaminer, spårämnen och betakaroten. Med naturlig antioxidant (mixade tokoferoler).”

Hill’s Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken

Vad hjälper det då att man stoppat i lite glukosamin och kondroitin, eller lite betakaroten, när fodret i huvudsak består av sådant som har hög potential för att orsaka tillväxtstörningar?

Vi hundägare blir så klart ledsna och desperata när våra älsklingar lider och därför köper vi oljor och ledpreparat som aldrig förr. Och köerna till veterinärer och de relativt nya yrkesgrupperna hundfysioterapeuter och hundsjukgymnaster fortsätter att öka. Det är en högst märklig utveckling med tanke på att utomordentligt dyra, vetenskapsbaserade foder ju borde garantera motsatt effekt?

Den enda vetenskap som forskningen bakom vetenskapsbaserade foder bidrar med, är vetenskapen om hur man säljer billigast möjliga skit till högsta möjliga pris.

Anne-Li Strand

Näringsobalanser

Det är viktigt att komma ihåg att näringsobalanser eller brister kan uppstå oavsett vilken kost hunden äter. Inte ens det allra dyraste och bästa helfoder – oavsett om det är torrt, blött eller färskfryst – garanterar till 100% att kroppen alltid får all den näring den behöver för att fungera optimalt.

I färskfodret, eller för den delen i den hemgjorda maten, kan någon råvara – animalisk eller vegetabilisk – vara uppfödd/odlad under onaturliga förhållanden vilket rubbat näringsprofilen. Ett vanligt problem med animaliska råvaror är för höga fetthalter som kan orsaka svåra näringsobalanser och brister.

När oorganiska och semi- eller helsyntetiska näringsämnen[4] används för att berika kosten är risken stor för att näringsobalanser ska uppstå. Det gäller oavsett om det är ett kommersiellt helfoder eller en hemgjord kost.

Och som vi har sett är inte ens de vetenskapsbaserade fodren – som till och med säljs av veterinärer – någon garanti för att hunden ska hålla sig frisk.

Behövs kompletteringsfoder alls?

Slutsatsen av allt detta är alltså att kompletteringsfoder absolut kan behövas för att balansera kosten och motverka brister, oavsett om kosten består av hemgjord mat eller ett kommersiellt helfoder.

Det man ska tänka på är att ett foder som redan har tillsatta näringsämnen, inte bör kompletteras med någonting i oorganisk, syntetisk eller koncentrerad form. Däremot är det alltid, oavsett typ av kost, fördelaktigt att komplettera hundens mat med naturliga livsmedel. Mer om detta längre fram.

Halvfoder/hemgjord mat

Om hundens dagliga kost inte består av helfoder, ja då måste förstås kosten kompletteras. Med utgång ifrån hundens levnadsfas och aktuella behov behöver kosten balanseras så att den passar de individuella behoven. Köttråvaror behöver kanske kompletteras med andra köttråvaror, eller med ben, eller med vegetabilier. Kanske behövs något kompletteringsfoder med de vitaminer, mineraler eller fetter som kan tänkas fattas i kosten. Och så vidare.

Kompletteringsfoder kan vara något som ersätter det som saknas i kosten. Men kompletteringsfoder kan också vara en av flera olika byggstenar i kosten. Ibland är det faktiskt svårt att dra gränsen mellan vad som är en foderråvara och vad som är kompletteringsfoder. Vi återkommer till det alldeles strax.

Kompletteringsfoder ska komplettera – inte ersätta!

Tyvärr har vi hundägare kommit att sätta alltför stor tilltro till kompletteringsfoder. I stället för att se över grunden i hundens kost tar vi till alla möjliga piller, pulver och oljor i hopp om att dessa ska kunna åtgärda näringsobalanser.

Om hunden har någon form av problem – till exempel hudproblem, eller magproblem, eller led-/muskelproblem – måste vi först och främst se över grunden i kosten:

  • Innehåller kosten tillräckligt av aktiva enzymer för att födan ska spjälkas effektivt?
  • Innehåller kosten alltför höga fetthalter?
  • Är hunden överutfodrad?
  • Äter hunden i huvudsak torrfoder, som – oavsett märke/tillverkare – genom hela sin konstruktion bidrar till näringsobalanser?
  • Innehåller kosten organiska mineraler och naturliga näringsämnen, i motsats till oorganiska mineraler och onaturliga näringsämnen?

Kompletteringsfoder ska komplettera – inte ersätta. Har hunden problem måste först grunden stabiliseras. Sedan kan vi komplettera och bygga på kosten med naturliga kompletteringsfoder, alltså sådana som är baserade på mat – riktig mat!

Riktig mat!

Ett annat sätt att se på kompletteringsfoder

Ett annat sätt att se på kompletteringsfoder är att se dem som en av flera olika byggstenar i hundens kost. Låt oss i stället se på kompletteringsfoder som… mat!

I stället för att leta efter piller och pulver med näringsdeklarationer på, borde vi leta efter olika sorters mat som kan komplettera hundens kost.

Om vi utgår ifrån att grunden i hundens kost är råa animalier (kött, ben, brosk, organ och andra delar av varierade djurslag, samt ägg och fisk) så skulle faktiskt alla följande exempel kunna betraktas som kompletteringsfoder:

  • grönsaker
  • potatis och rotgrönsaker
  • legymer (linser, bönor, ärtor)
  • örter
  • spannmål och andra gryn/cerialier
  • bladgrönt
  • råris
  • färsk frukt
  • färska bär
  • mejeriprodukter (t.ex. keso, naturell yoghurt, kvarg)

Torkade pulver är kanske lättare att betrakta som kompletteringsfoder, men när man tänker efter lite så är dessa ju faktiskt också mat – om än i torkad och mald form:

  • Torkat pulver av olika superfoods (t.ex. alger, vetegräs, korngräs, maca, pau d’arco, nässlor, alfalfa, organisk kalk, grönläppad mussla, för att bara nämna ett fåtal.)
  • torkat fruktpulver (nypon, baobab, papaya, ananas, m.m.)
  • torkat bärpulver (blåbär, lingon, vinbär, björnbär, m.m.)

Listan är långt ifrån komplett, men du förstår säkert poängen.

Faktiskt är det så att naturen erbjuder ett alternativ för alla behov. I stället för att ge hunden onaturliga näringsämnen och fetter, måste vi satsa på att ge hunden stor variation av riktig mat.

Alla livsmedel har sina alldeles egna unika näringsprofiler. Genom att variera kosten och försöka få med så många olika näringsprofiler som det bara är möjligt, lägger vi grunden för en frisk mikroflora, som är helt avgörande för hur näringsupptaget fungerar. På samma sätt bygger vi ett starkt immunförsvar och starka leder och muskler. Genom variation förhindrar vi näringsobalanser och eliminerar riskerna för att överdosera något eller några näringsämnen – det gäller både makronäring och mikronäring.

Läs gärna mer i mina förslag på relaterade artiklar nedan. Där får du mer detaljerad information om det vi har pratat om här.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

AnneLi

Relaterade artiklar

[1] Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?

[2] Hemgjord mat – hur vet jag att hunden får i sig allt den behöver?

[3] Hydrolyserat protein och proteinkoncentrat

[4] Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?

Fler relaterade artiklar/poddar: