Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?

Näringsrika livsmedel står för bäst och naturligast näring, för både hundar och människor. I vegetabilier och animalier – alltså i riktig mat – ingår alla näringsämnen i organiskt bunden form. Näringsämnen som ingår i mat känner kroppen igen och organiskt bundna näringsämnen har därför en överlägset hög biotillgänglighet.

Men vänta nu… Vad betyder allt det där? Och hur är det relevant för hundar? Ja, det är just det jag försöker förklara med den här videon. Jag har även utvecklat det hela ytterligare i en artikel som du kan läsa längre ner på den här sidan.

Mat innehåller massor av näring!

Riktiga råvaror är inte endast bärande substanser som behövs för att ha något att blanda vitamin- och mineralpulver med. Mat innehåller faktiskt massor av näring. Om vi bortser från hur miljöförstöring och en vidrig hantering av livsmedelsproducerande djur påverkar näringsprofilen, så har faktiskt naturen försett färska råvaror med alla näringsämnen vi behöver. Det gäller både hundar och människor.

Jag råder alla att kontrollera olika råvarors näringsinnehåll i någon av alla de livsmedelsdatabaser som finns tillgängliga på internet – till exempel på www.livsmedelsverket.se. Kanske kan det bli något av ett uppvaknande, att inse att helt vanlig mat faktiskt innehåller massor av vitaminer, mineraler, spårämnen, fettsyror, ja faktiskt allt som kroppen behöver.

Ur boken: Min hund vill ha riktig mat


Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?

Jag har alltid förespråkat naturliga kosttillskott, där näringsämnen (vitaminer, mineraler, spårämnen, m.m.) förekommer naturligt, i sin organiskt bundna och synergiska form. Torkade bär, grönsaker och andra växter är fulla av näring och är naturens egna multipreparat. I sådana tillskott ingår alla näringsämnen i sin naturliga form, som kroppen känner igen och kan använda utan att ifrågasätta. Naturlig näring har hög biotillgänglighet och är svåra att överdosera; eventuellt överskott kommer ut den naturliga vägen.

När började vi egentligen att nedvärdera mat som näringskälla för att i stället förlita oss på pulver och piller?

Jag har alltid starkt ifrågasatt kosttillskott som består av semisyntetiska eller helt syntetiska näringsämnen. Det är min övertygelse att naturen inte kan manipuleras. Alla försök straffar sig. Domen kanske dröjer, ibland flera generationer, men den kommer; ”det kommer i kakan, sa han som sket i degen”.

Visst är det sant att modern livsmedelsproduktion utarmar näringsinnehållet i produktionsdjur och växter, men lösningen är definitivt inte att ersätta naturlig näring med onaturlig näring – två fel blir inte ett rätt.

En hemsk, gnagande tanke börjar växa till sig inom mig, en varningsklocka ringer: Tänk om alla syntetiska näringsämnen är – om inte den enda – så kanske en starkt bidragande orsak till att både människor och husdjur blir allt sjukare?

Vi här i trygga Norden lever i största välfärd. Vi har ett överflöd av mat; vi har den bästa vården; butikshyllorna dignar av näringstillskott av alla de slag. Och allt detta kan ändå inte göra oss friska?

Det här är ett oerhört komplext ämne, som jag skulle kunna skriva oändligt mycket om. Jag skummar bara på ytan i den här artikeln och likväl blir det väldigt mycket text. Men det här är viktigt, så försök hänga med mig till slutet. Och läs gärna vidare i referenserna och forska vidare på egen hand.

Vitaminer och mineraler

Om du inte redan visste det så ska du läsa följande rader noga och memorera dem:

Alla kosttillskott och alla foderprodukter vars vitamin- och mineralnivåer garanteras i mätbara mängder, innehåller syntetiska näringsämnen.

Ja så är det faktiskt. I djurfoder är dessa typer av isolerade och onaturliga näringsämnen tillsatta i form av förblandningar, eller premixer. Vi återkommer till vad detta är längre fram.

Syntetiska vitaminer

Syntetiska vitaminer är derivat (något som utvunnits från en källa) där kemikalier (som till exempel formaldehyd), syror eller petroleumprodukter använts för att processa och isolera dem.

Vissa vitaminer och mineraler räknas som antioxidativa. Antioxidationsmedel, som tokoferoler (E-vitamin) och C-vitamin (askorbinsyra), används i djurfoder för att hindra fetter från att oxidera. Hur god antioxidativ effekt syntetiska vitaminer har i kroppen, om ens någon alls, är minst sagt omdebatterat. Faktum är att flera studier visar att till exempel syntetisk e-vitamin snarare har oxidativ än anti-oxidativ effekt i kroppen.[1]

Så snart det rör sig om isolerade vitaminer blir påståenden som ”vitaminer av naturligt ursprung” ganska löjliga. För hur naturligt ursprunget än må vara så är det inte mycket kvar av det i den syntetiska slutprodukten.

Kosttillskott som kallas vegetariska eller veganska kan uppfattas som nyttigare och naturligare. Men i själva verket betyder detta bara att innehållet inte kommer ifrån animalier, medan hur och var vitaminerna framställts sällan framgår och innehållet förblir lika oklart och suspekt som i konventionella tillskott.

”Syntetiska vitaminer är alltid en simpel kemisk substans, medan de naturliga är en komplex blandning av relaterande, liknande och interagerande substanser som levererar näring till kroppen.”[2]

C-vitamin som exempel

Det som populärt kallas för ”naturligt C-vitamin” framställs genom en process där majs fermenteras till sorbitol och sedan vätebehandlats tills den förvandlas till sorbos. Sedan tillsätts aceton för att bryta de molekylära banden, vilket bildar isolerad, kristalliserad askorbinsyra (E 300).

En populär variant av isolerad askorbinsyra är kalciumaskorbat, som marknadsförs som ”mindre sur C-vitamin”. Men detta gör den inte naturligare. Den är bara ett resultat av att askorbinsyran har reagerats med kalciumhydroxid för att pH-neutraliseras.

C-vitamin, som den förekommer i naturen, är en komplex skapelse som behöver sin naturliga synergi för att vara nyttig för kroppen. Isolerad askorbinsyra innebär bara ännu mer syntetiska kemikalier som kroppen ska handskas med.

I ett Naturbalans Facebook-inlägg har jag översatt en artikel från en engelskspråkig webbsida där man jämför naturlig med syntetisk C-vitamin. Du hittar den här: https://www.facebook.com/naturbalans.se/posts/2472055103090273

Mineraler i saltform

Låt oss använda koppar (Cu) som exempel. Koppar räknas som ett spårämne, som kroppen måste få via födan, fast i väldigt små mängder. I naturen är koppar ett metalliskt grundämne.[3]

Kopparsulfat är koppar, som via en kemisk process reagerats med svavelsyra för att bilda ett kopparsalt = kopparsulfat. På så sätt har man skapat en koncentrerad och mätbar form av koppar. Kopparsulfat är den form av koppar som så gott som uteslutande används i tillskott och förblandningar.

Fotosyntes

Kopparsulfat är alltså koppar i saltform. Mineraler i saltform är något som växter tillgodogör sig ur jorden. Mineralsalterna omvandlas sedan via fotosyntesen och blir till organiskt bundna mineraler som är biotillgängliga för de djur och människor som äter dem. För växter är alltså mineralsalter naturligt. Men mineralsalter är inte naturligt för djur och människor. Det är inte meningen att vi ska äta jord; det är inte meningen att vi ska äta oorganiska mineraler.

De mineraler som vi ska konsumera, via vår föda, är bundna till peptider som gör dem biotillgängliga för oss. Det är alltså i denna organiskt bundna form som vi ska få i oss våra mineraler. Kopparsalt kan aldrig behandlas i kroppen på samma sätt som organiskt bunden koppar, alltså sådan koppar som ingår naturligt i ett livsmedel.

Tyvärr anses det allmänt att mineraler i saltform är naturliga – och det är de ju ur en aspekt – bara inte för djur och människor.

Det påstås fortfarande i stor utsträckning att kroppen inte märker skillnad på sulfater och organiskt bundna mineraler och spårämnen. Men det stämmer inte. Kan inte stämma! Den slutsatsen tar ju inte hänsyn till alla de enzymer, prekursorer (föregångare), koenzymer, antioxidanter, spårämnen, aktivatorer och naturligt förekommande mikronäringsämnen som hänger samman i synergi med näringsämnet i dess naturliga form.

”Den kemiska formen av en mineral är en viktig faktor för dess absorption och biotillgänglighet… det finns belägg för att formen i vilka mineraler intas påverkar absorptionen. Till exempel, partikelstorleken, ytarean och lösligheten av ett ämne påverkar dess utspädningshastighet… I många fasta födoämnen är näringsämnen inte fria, utan fast bundna i livsmedelsmatrisen…”[4]

Kopparsulfat är bara ett exempel. Det förhåller sig på precis samma sätt med alla andra mikronäringsämnen som isolerats från sitt ursprung och sin naturliga synergi. Den molekylära strukturen är förändrad och näringsämnets biotillgänglighet reducerat.

Om det vore meningen att däggdjur skulle kunna tillgodogöra sig mineraler i saltform så skulle vi kunna äta mineralerna precis som de är: malda pulver av kalksten, koppar, järn, svavel, klor, fosfor…

Faktum är att vi i vissa fall faktiskt gör precis det; vi äter ju till exempel mald kalksten, alltså kalciumkarbonat. Är det naturligt, eller ens nyttigt?… Nej det är det inte! Kalciumkarbonat är starkt basiskt och ”släcker” den frätande svavelsyran i magsäcken så att maten inte kan spjälkas ordentligt, något som på sikt kan orsaka allvarliga störningar på matsmältning och ämnesomsättning.

Konstgjorda bindningar av mineraler

Jag vill snabbt beröra kelaterade, syrade och andra former av reagerade mineraler, bara för att klargöra att inte heller dessa är ”naturliga” näringsämnen. Det rör sig även här om mineraler som isolerats från en källa på kemisk och/eller mekanisk väg.

Det är populärt att på konstgjord väg ”binda” mineralsalter vid isolerade aminosyror eller peptider och påstå att det ger högre biotillgänglighet. Man försöker alltså efterlikna det sätt på vilket mineraler förekommer i föda – fast på konstgjord väg. Mineralet är dock fortfarande i oorganisk saltform. Att man på konstgjord väg fogar samman oorganiskt med organiskt gör inte slutprodukten hälsosammare eller naturligare. Jag skulle vilja säga att det är precis tvärtom. Ju mer man anstränger sig för att manipulera naturen, desto hårdare slår den tillbaka.

Kina störst på syntetiska näringsämnen

Det är inte precis någon hemlighet att Kina har en stor del av marknaden för tillverkning av både läkemedel, vitaminer, mineraler och förblandningar för djurfoder. Till exempel tillverkas uppemot 90% av all C-vitamin i Kina. Kina står också för den största delen av tillverkning och export av vitamin A, B12 och E.

Förblandningar

Kina är också störst tillverkare och exportör av förblandningar, eller premixer som de också kallas.

(Exempel på en ingredienslista innehållande förblandning (www.dogsnaturallymagazine.com)

Förblandningar kan bestå av vitaminer, mineraler och spårämnen och tillsätts för att tillverkaren av den aktuella produkten ska kunna garantera ett mätbart näringsinnehåll. Utan förblandningen skulle fodret mest troligt vara otjänligt som föda eftersom tillverkningsprocessen kraftigt reducerar näringsinnehållet i råvarorna. I en förblandning kan även annat än bara vitaminer och mineraler ingå, som till exempel probiotika, proteinhydrolysat, smakämnen, örtextrakt och så vidare – nästan i all oändlighet, som framgår av bilden här intill.

Min kvalificerade gissning är, att allt som kommer efter kycklingfettet i den här innehållsförteckningen är ämnen som ingår i en förblandning. Och anledningen till att jag kan vara ganska säker på det är enkel: Plocka ut två olika foder ur en serie från samma tillverkare och studera innehållet; lägg märke till att även om en del av de huvudsakliga ingredienserna skiljer sig åt så är vitaminer, mineraler och andra ingredienser långt ner i listan identiska. De allra dyraste och mest avancerade fodren har oftast längst listor vilket ger en illusion av att fodret innehåller mycket nyttiga saker. Men i själva verket är det bara en ganska påkostad förblandning med syntetiska näringsämnen, som blandats med mikroskopiska mängder örter och annat som ser bra ut på pappret.

”Syntetiska vitaminer, som återfinns i förblandningar, har aldrig varit en del av något levande. Det är just det som menas med syntetisk: det förekommer ingenstans i naturen. Syntetiska vitaminer är kemikalier och kroppen känner igen dem som kemikalier. Precis som med vilken annan drog som helst. Det är därför som vitaminer och droger mäts i milligram…”[5]

Var själva förblandningen kommer ifrån kan vi bara gissa oss till, eftersom foderproducenten inte är skyldig att uppge detta i innehållsdeklarationen. Men förblandningar köps som sagt ofta in från Kina. Jag vill inte på något vis antyda att allt som kommer ifrån Kina är suspekt eller farligt; Kina producerar väldigt mycket bra saker och som exempel kontrolleras deras ekologiska odlingar lika rigoröst som de Europeiska. Men det är ett ofrånkomligt faktum att det tas genvägar i jakten på ekonomiska vinster.

Melamin-skandalen från 2007 är bara ett exempel på detta. Det som hände då lever fortfarande i minnet hos alla dem som drabbades, då massor av hundar och katter förgiftades av sitt foder och dog. Melaminet var inte tillsatt direkt till något särskilt foder, utan det fanns i ett vegetabiliskt proteinkoncentrat som bland annat användes i förblandningar, vilka tillverkades i Kina. Förblandningarna användes av flera olika foderproducenter och därför blev tragedin så omfattande. Den kinesiska tillverkaren kom helt enkelt på att tillsätta melamin för att öka proteinkoncentrationen på ett billigt sätt.[6]

Långa ingredienslistor kan alltså se förtroendeingivande ut, men de är ack så förrädiska. Förutom att de hjälper till att maskera att djuret faktiskt inte kan leva enbart på huvudingredienserna, så kan allt möjligt oönskat och potentiellt farligt finnas gömt i en förblandning.

Dessutom ska man komma ihåg att alla semi- och helsyntetiska näringsämnen som ingår i kosttillskott eller förblandningar måste konserveras för att inte oxidera eller bli härskna. Och man kan då vara ganska säker på att det som används är kemiska konserverings- och antioxidationsmedel, som till exempel BHT, BHA.[7]

Jäst- och matbaserade vitaminer

Jag har alltid varit misstänksam mot jäst och mot produkter som innehåller jäst. Jag undviker själv jästbaserade produkter, både för mig själv och för mina hundar. Näringstillskott som baseras på jästkulturer benämns ofta som organiska, eller food-based /matbaserade.

Jag testade en gång ett enzympreparat på mina hundar, som var baserat på jäst, dyrt inköpt från England. Efter att hundarna ätit rekommenderad dos, vid ett enda tillfälle, så stank de av jäst och kliade sig som besatta. Därför undviker jag nu alla produkter som baseras på jästkulturer.

Jag får också många samtal från hundägare som ger tillskott som är jästbaserade och vars hundar aldrig blir riktigt fria från sin klåda, trots en perfekt kost. När de jästbaserade kosttillskotten plockas bort klaras ofta situationen upp.

Jäst kan orsaka candidiosis.[8]

Faktum är att de flesta vitamintillskott där vitaminerna påstås vara matbaserade, alltså kommer ifrån mat, är i själva verket fermenterade i jäst- och bakteriekulturer. Detta är en metod som används i stället för att använda kemikalier för att processa födoämnen till önskad slutprodukt. Dessa kulturer är genetiskt modifierade och särskilt konstruerade för att hålla hög toxicitet, just för att kunna spjälka olika födoämnen till isolerade vitaminer. Man kan faktiskt säga att den biokemiska industrin har funnit på ett sätt att lura i oss genmodifierade ämnen, maskerade som ”naturliga kosttillskott”.

Naturliga vitaminer och mineraler

Frågan som kvarstår, efter att vi nu gått igenom allt som är onaturligt: Vad är naturliga vitaminer och mineraler och var hittar man dem?

Svaret är mycket enkelt: I mat, så klart!

Naturliga vitaminer, mineraler, spårmineraler, antioxidanter, flavonoider, enzymer… Ja faktiskt alla näringsämnen som vi behöver, finns i helt vanlig mat. Genom att äta varierat, från flera olika näringsgrupper, så tillgodoses behoven av alla näringsämnen, utan att några kosttillskott alls behövs.

Existerar bra kosttillskott överhuvudtaget?

Ja, bra kosttillskott existerar. Men det är faktiskt en fråga om definition; för vad är egentligen ett kosttillskott? Jag har tagit upp detta bland annat i den här artikeln här på bloggen: Kosttillskott – behövs det verkligen?[9]

Matbaserat – på riktigt!

Visst kan man använda pulver och tabletter för att öka på näringstillförseln. Men dessa ska då vara matbaserade, på riktigt. Det handlar då om vegetabilier och animalier, som torkats och malts och som ger koncentrerad näring i en form som är enkel att administrera. En sund och naturlig kost baserad på riktig mat, kan alltså berikas med ännu mer riktig mat – fast i koncentrerad form.

Utöver kosttillskott som består av riktig mat finns faktiskt inga bra alternativ. I alla fall inga som är lika biotillgängliga, hälsosamma, ofarliga och med minimal risk för obalans och överdosering. Så snart näringsämnen isolerats från sitt ursprung kommer de med potentiella hälsorisker. Man tvingas alltid välja det minst dåliga alternativet: Om man inte använder vitaminer från den kemiska industrin, så använder man i stället vitaminer från den biotekniska industrin. Vilket är bäst? Eller minst dåligt?

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor


Referenser och relaterade artiklar

[1] * The Effect of Vitamin E and Beta Carotene on the Incidence of Lung Cancer and Other Cancers in Male Smokers. N Engl J Med 1994; 330:1029-1035

* EA Klein, IM Thompson, CM Tangen, JJ Crowley, MS Lucia, PJ Goodman, L Minasian, LG Ford, HL Parnes, JM Gaziano, DD Karp, MM Lieber, PJ Walther, L Klotz, JK Parsons, JL Chin, A Darke, SM Lippman, GE Goodman, FL Meyskens, and LH Baker.

* Vitamin E and the Risk of Prostate Cancer: Results of The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. October 12, 2011. 306(14) 1549-1556.

[2] Dr. Royal Lee – How and Why Synthetic Poisons Are Being Sold as Imitations of Natural Foods and Drugs: https://www.seleneriverpress.com/historical/how-and-why-synthetic-poisons-are-being-sold-as-imitations-of-natural-foods-and-drugs/

[3] https://sv.wikipedia.org/wiki/Koppar

[4] Joseph I Boullata, Vincent T Armenti – Handbook of Drug-Nutrient Interactions.

[5] Dana Scott – The Truth About Dog Food And Supplements: https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-truth-about-dog-food-and-supplements/

[6] Dana Scott – Think You Can Avoid Pet Foods Made In China? Think Again!: https://www.dogsnaturallymagazine.com/think-you-can-avoid-pet-foods-made-in-china/

[7] Hundmatsbloggen: Alla antioxidanter är inte lika skapade

[8] Hundmatsbloggen: Candida – en dold fuling.

[9] Hundmatsbloggen: Kosttillskott – behövs det verkligen?