Vad är ett bra recept?

Väldigt många frågar mig varför jag inte tillhandahåller recept på hemgjord hundmat? Andra gör ju det, varför gör då inte jag det?

Förutom de små middagstips som finns här på bloggen och några enstaka recept på specialkost, så sysslar jag mycket riktigt inte med recept. Och det har sina skäl.

I den här artikeln tänkte jag försöka förklara varför jag inte är så förtjust i recept och varför mina kostråd kanske kan verka lite svävande och luddiga, och varför jag envisas med att säga saker som: ”Man måste prova sig fram…” och ”det finns inget rätt eller fel…” eller ”det är ingen exakt vetenskap…”.

Men för att jag ska kunna förklara mitt resonemang måste vi först av allt klargöra varför recept är så efterfrågade, vad recept egentligen innebär och vilka konsekvenser det kan få att följa ett recept.

Recept = ordination?

Du får förlåta att jag nu kommer att förklara det redan uppenbara, men som vanligt finns en metod till min galenskap – ibland är semantik ytterst viktigt för sammanhanget.

I matsammanhang, är ett recept en sammansättning av olika ingredienser som tillsammans bildar en rätt, eller en måltid.

Ett recept kan också vara ett ordinerat läkemedel som en läkare eller veterinär skriver ut i medicinskt syfte.

Du känner säkert också till att det finns särskilda foder som säljs hos veterinärer, så kallade veterinära dietfoder, som ordineras mot diverse åkommor precis som om de vore läkemedel.

Ett recept kan alltså vara både ett ordinerat läkemedel och en ordinerad måltid. Detta är viktiga faktorer som påverkar oss mer än vi kanske tror och som vi måste ha i åtanke när vi nu ska försöka analysera varför recept på hundmat är så eftertraktade.

Någon att lämna över ansvaret till

Som hundägare vill vi bara det allra bästa för den älskade hunden. Därför är det fullt förståeligt att man som hundägare är rädd för att göra fel och därmed orsaka hunden lidande. Jag kan absolut förstå varför det framkallar både skräck och ångest när jag kommer med rådet att man behöver ”släppa alla rädslor och tänka självständigt”. Det är också därför som hela mitt koncept med riktig mat kan verka skrämmande för många eftersom det ju bygger på att vi hundägare måste återta ansvaret för våra hundars kost, i stället för att blint förlita oss på foderindustrin.

Och det blir inte mindre skrämmande av att vi ständigt matas med propaganda om att färdiga helfoder är baserade på vetenskap och att hemgjord hundmat är rena gissningslekar som ökar risken för att hunden inte får i sig allt som den behöver.

Är det konstigt att man är rädd?!

Det är helt normalt att vi söker efter en ordination, ett recept, något som talar om för oss exakt hur vi ska gå till väga så att vi själva slipper bära ansvaret. Vi söker helt enkelt trygghet och det är fullt förståeligt, särskilt i en värld som är fullständigt galen och där vi konstant matas med skrämselpropaganda om vad som händer om vi inte förlitar oss på det som kallas för ”vetenskap”.

Varje dag, året runt

Det var Sokrates som en gång myntade orden: ”låt maten vara din medicin och medicinen din mat”. Dessa numera bevingade ord instämmer jag fullt och fast i; kosten är helt avgörande för hälsan.

Men det finns en stor fara i att förlita sig på recept som någon annan ordinerat för min hund, en fara som allvarligt hotar hundens hälsa och vars konsekvenser jag hör talas om så gott som varje dag, från ledsna hundägare.

Faktiskt riskerar recept – hur väl sammansatta de än må vara – att göra hundens kost statisk, enformig och faktiskt till och med obalanserad.

För hur kan någon annan känna till min hunds unika individuella behov? När det kommer till hundmat så går det inte att generalisera utan maten måste alltid anpassas för individen och den aktuella livssituationen. Vi återkommer till detta längre fram.

När vi köper ett färdigt foder så gör vi det i tron att detta är ett balanserat helfoder som ger hunden allt den behöver. Vi har köpt ett recept som någon med förmodad expertis har ordinerat för en stor grupp hundar och som garanterat ska ge alla dessa hundar allt de behöver – varje dag, året runt.

Men hur kan det finnas recept som passar för alla hundar, när behoven är så individuella och så varierande?

Man skulle kunna argumentera att man kan byta mellan olika recept, eller byta mellan olika fodertillverkare. Men min erfarenhet är att hundägare sällan gör det. Som hundägare är man glad över att ha hittat mat som hunden uppskattar och verkar må bra av och då fortsätter man – varje dag, året runt, tills det av någon anledning inte fungerar längre. Och när det inte fungerar längre (för det gör det inte i längden, vilket de allra flesta nog erfarit) ja då byter man foder och så går det bra igen, ända tills det nya fodret inte heller fungerar längre.

Kommersiella färskfoder

Ett exempel på hur färdiga recept kan göra kosten statisk är kommersiella färskfoder.

De allra sämsta versionerna av färskfoderprodukter är egentligen ingenting annat än imitationer av torrfoder och konserver, med samma billiga proteinkällor, processade utfyllnader och tillsatta förblandningar[1].

En del färskfodertillverkare erbjuder såväl varierade djurslag som styckningsdelar (olika delar av djuret). En del tillverkare erbjuder också grönsaker som alternativ till de klassiska spannmålen. Det är positivt att åtminstone vissa tillverkare erbjuder variation, men det som alla färskfoderprodukter likväl har gemensamt är att de innehåller väldigt höga fetthalter, vilket leder till allvarliga konsekvenser för hundens hälsa.[2]

Några av problemen med kommersiella färskfoder är att:

  • de har alltför höga fetthalter i förhållande till proteinhalter
  • de innehåller ofta mycket av lever och annan organmat (köttbiprodukter) som egentligen bör ges i små mängder
  • de innehåller ofta vegetabilier av låg kvalitet
  • de kan göra hundens kost ovarierad och statisk
  • de innehåller ofta (inte alltid) förblandningar/premixer av syntetiska/oorganiska vitaminer och mineraler.

Processad mat (torrfoder och konserver)

Bristen på variation blir än mer markant och påtaglig när vi tittar på den processade maten, alltså torrfoder och konserver. Olika foder från samma tillverkare har bara ytterst små och ganska obetydliga variationer i sammansättning.

Några saker som alla torrfoder och konserver har gemensamt, oavsett tillverkare, är att:

  • de gör hundens kost ovarierad och statisk
  • de är sterila och saknar levande bakteriekultur (förutom de bakterier som tillkommer då förpackningen bryts)
  • de innehåller inga levande enzymer[3] som hjälper matsmältningen
  • de innehåller förblandningar/premixer av syntetiska/oorganiska vitaminer och mineraler.

Många processade foder har dessutom alltför höga fetthalter och onaturliga proteinkoncentrationer[4].

Jag har skrivit en artikel som handlar om skillnaden mellan processad mat och riktig mat och den hittar du här!

Processade dietfoder

Och än värre blir det när veterinär ordinerat något dietfoder som hunden av medicinska skäl ska äta under en längre period eller kanske till och med hela livet. För här har foderindustrin verkligen lyckats i uppsåtet att kapa vårt medvetande och sunda förnuft, när man har fått oss att tro att produkter med i stort sett samma innehåll (faktiskt många gånger med sämre innehåll) som de som säljs i vanliga butiker, nu plötsligt är medicinska och har potential att motverka och bota sjukdomar[5].

Många hundar som sätts på veterinära dietfoder drabbas mer eller mindre snabbt av bristsymtom, minskad aptit och magproblem och/eller hudproblem. En del av detta kan direkt förklaras av ingredienser i fodret som motverkar matsmältningssystemet. Men till största del ligger förklaringen i att fodret är ultraprocessat[6] och kosten statisk och enahanda.

Hemgjord hundmat

Om man vill att hundens mat ska vara så varierad och näringsrik som möjligt så finns ingen annan lösning än att ta tillbaka ansvar och kontroll och göra den själv. Men även den hemgjorda hundmaten kan bli statisk och enahanda. Det gäller inte minst om man fått ett recept från någon välmenande expert, som man sedan kör, hela vägen in i kaklet. Man måste kontinuerligt påminna sig om den viktiga frågan: Skulle jag själv må bra av att äta samma recept varje dag, året runt?

Få skulle väl komma på idén att servera köttbullar och potatismos sju dagar i veckan? Hur gott man än tycker det är och hur bra man än verkar må av det så skulle nog vilken dietist som helst konstatera att det inte är en sund kost och poängtera vikten av att äta varierat. Varför är det inte samma sak med hundar? Varför ska de äta samma recept varje dag, året runt?

Men tänk om jag gör fel då!?

Det är min erfarenhet att merparten av motståndet mot att göra egen hundmat bottnar i rädsla. Och jag har full förståelse för det – jag var själv skräckslagen när jag en gång startade. Men då befann jag mig i en situation där jag inte hade något val ­och inget att förlora därför att min hund var dödsdömd. Miraklet som jag upplevde då, med min Poppe[7], gav mig modet att gå vidare och det är därför som jag gör det jag gör idag och faktiskt hela anledningen till att Du just nu läser detta.

Låt oss titta närmare på vad motståndet består i och varför så många tvekar inför att göra egen hundmat.

#1: Rädsla

I många, många år har vi hundägare varit helt utlämnade åt en profithungrig miljardindustri som helt på eget bevåg avgjort våra hundars livsvillkor och hälsa. Tyvärr har de i många fall gjort det genom att tillhandahålla usla, otjänliga och ibland dödliga produkter. I långa tider har de helt ostörda fått leka med våra hundars liv och inbillat oss att deras produkter är det enda säkra alternativet, eftersom dessa är baserade på vetenskap. Vi fått oss itutat att vi inte är kunniga nog för att göra egen hundmat, och att den mat vi själva gör garanterat kommer att vara obalanserad och sakna livsviktiga näringsämnen. Vi har skrämts till att tro att endast ett helfoder som ”innehåller allt hunden behöver” kan ge hunden optimal hälsa och att varje försök att gå utanför ramarna kommer att resultera i katastrof. Tyvärr kommer det att ta lång tid innan majoriteten av djurägare inser att foderindustrins produkter faktiskt orsakar otaliga djur lidande och för tidig död.

#2: Bacillskräck

Många ryggar vid tanken på att hantera rått kött, inälvor och ben hemma i det egna köket. Vi matas ständigt med skrämselpropaganda om hur sjukdomsframkallande och multiresistenta bakterier och parasiter frodas i rått kött. När man inte lyckas i uppsåtet att göra hundarna till offer, eftersom hundar ju verkar vara okänsliga för bakterier (de äter ju både as och avföring), ja då utser man i stället människorna som offer; även om inte hunden blir sjuk så kan familjen bli det och vi kan dessutom bidra till att sprida multiresistenta bakterier!

Givetvis ska all hantering av rått kött ske med respekt och förnuft. Men det gäller ju för all kötthantering, oavsett om köttet är avsett för djur eller människor.

#3: Bekvämlighet

I det hektiska samhällsklimat som vi människor skapar för oss själva kan man känna att det är svårt nog att få vardagen att gå ihop, utan att också behöva tänka på vad sjutton hunden ska äta till middag. Jag har full förståelse för detta. Men nu ska jag sticka ut nacken och säga några obehagliga sanningar:

  • Det handlar om prioritering: Om vi inte prioriterar hundens hälsa nu så kommer vi att tvingas göra det längre fram. Men då inte i köket, utan hos veterinären.
  • Det handlar om val: Vi måste ställa oss frågan, faktiskt redan innan vi skaffar hund, ifall vi har tid, resurser och möjlighet till att ge hunden riktig, hemgjord mat. Om det ärliga svaret är nej, bör vi ens skaffa hund då?
  • Det handlar om känsla: Vi har hand om en levande, kännande och medveten varelse, som fråntagits makten att skapa sin egen tillvaro och egna villkor och som är helt utlämnad till oss. I vilken utsträckning kan vi då tillåta oss att tänka på vår egen bekvämlighet?

#4: Kostnad

Många tror att kostnaden för att göra egen hundmat blir alltför hög. Och visst, det kan bli dyrt, i synnerhet om man har en stor hund eller flera stora hundar. Men man måste tänka och planera långsiktigt:

  • Att ge hunden bra mat nu sparar tusenlappar i veterinärkostnader i framtiden.
  • Man måste planera inköpen, vara lite smart och leta resurser på alla möjliga och omöjliga ställen.
  • Hundar kan faktiskt äta annat än kött och man kan blanda dyrare ingredienser med billigare.

Det ultimata receptet existerar inte!

Sanningen är att det inte finns något enda eller enskilt recept på en måltid som passar för många olika hundar varje dag, året runt. Hela idén med ett perfekt recept är faktiskt en paradox. Ingen människodietist eller kostexpert skulle komma på idén att ordinera ett enda perfekt recept på en enda måltid som passar för alla människor, varje dag, året runt. Hela tanken är absurd!

Hundar, precis som människor, är individer och vi har alla olika individuella behov och olika grundförutsättningar. Dessutom är kroppens närings- och energibehov aldrig statiskt. Det varierar kraftigt, ibland från ena dagen till nästa, beroende på olika faktorer, som till exempel:

  • aktivitet
  • temperatur
  • hormoner
  • stress
  • årstid
  • miljö.

En statisk och enahanda kost kan aldrig gynna hälsan, inte ens om det där ultimata receptet innehåller precis allt, i en och samma måltid.

Det räcker inte att endast åstadkomma variation genom att ge hunden mer eller mindre mängd av samma mat, för även innehållet i måltiderna måste varieras, med till exempel:

  • varierade proportioner mellan animalier och vegetabilier
  • mer eller mindre fett/energi
  • variation av proteinkälla/olika aminosyraprofiler
  • variation av vegetabilier
  • variation av örter och fodertillskott.

Oavsett om det handlar om en vegetabilisk eller animalisk råvara, så kan det bli för mycket. Att haka upp sig på ett fåtal råvaror, bara för att hunden verkar fungera på dessa, är en fälla som är lätt att falla i. På sikt kommer denna enahanda kost – som verkade så bra – att orsaka problem, bara för att hunden fått för mycket av den. Det är inte direkt frågan om att hunden inte längre tål just den ena eller andra råvaran, det handlar om överskott/underskott – helt enkelt obalans.

All mat har sin alldeles egna unika näringsprofil och energetik och vi vill att hunden ska få i sig så många olika variationer som möjligt, med andra ord: Variation är livsviktigt!

Men balansen då?

Vargars och andra vilda hunddjurs måltider är långt ifrån balanserade. Vissa måltider består kanske av näringsrika animalier i överflöd, andra måltider kanske bara är lite fallfrukt eller bär och blad, medan vissa måltider uteblir helt – det vilda livet är ett hårt liv[9].

Men likväl är den vilda hundens kost helt och hållet balanserad. Men skillnaden är att den vilda hundens kost är balanserad över betydligt längre perioder – inte från måltid till måltid, utan över hela säsonger:

  • Vilda hundar äter vilda bytesdjur som har låg fetthalt. När den vilda hunden behöver mer energi under den kalla årstiden, ja då är bytesdjuren också fetare och mer energirika.
  • Bär och frukt, gröna blad och gräs förser den vilda hunden säsongsvis med grovfoder[10] och mikronäringsämnen.
  • Den vilda hunden äter allt på sitt bytesdjur, även det som har lägre smältbarhet men som gynnar matsmältningen.
  • Den vilda hunden fastar, vilket gynnar matsmältning, mikroflora och immunsystem.

Recept på framgång

Ett bra recept är inte en särskild typ av måltid eller några särskilda ingredienser. Ett bra recept är att se till att hunden äter en variation av olika naturliga råvaror och att den får mycket motion, tid och kärlek och lever ett rikt liv utan krav och måsten. Ja, faktiskt allt det där som vi själva skulle önska oss – allt det kan vi ge hunden!

Tänk på detta när du gör egen hundmat (gäller även för valpar):

  • Balans uppnås över tid – få med ett brett urval av olika animaliska och vegetabiliska ingredienser och varierar dem över cirka en månads tid.
  • Var ytterst försiktig med animaliska råvaror som har höga fetthalter. Ge magert kött som huvudsak, blanda bara in fetare råvaror (till exempel ett helt ägg eller fet köttfärs) då och då och absolut inte varje dag.
  • Haka inte upp dig på enstaka ingredienser. Låt hunden prova allt möjligt i matväg (utom sådant som är giftigt förstås[11]) och lär den att föda faktiskt kan bestå av just – allt möjligt.
  • Vänj hunden vid att äta oregelbundna mängder (portionsstorlekar), på oregelbundna tider och gärna också på oregelbundna platser.
  • Variera proportionerna mellan animaliskt och vegetabiliskt. Det finns ingen objektiv sanning här och inget universellt rätt eller fel; är din hund känslig för mycket kött ger du helt enkelt mer vegetabilier, eller tvärt om.

Samma-mat-varje-dag-myten

Låt oss en gång för alla avliva myten om att hunden mår bra av att äta samma mat varje dag. Det är ett påstående och en myt som planterats i oss av fodertillverkarna. Det tror väl fasen att tillverkaren vill att din hund ska äta deras produkter varje dag, året runt! Det är därför som man överöser oss med lojalitetsgåvor, rabattkuponger och valppaket. Någon annan förklaring till varför samma-mat-varje-dag-myten överhuvudtaget existerar finns inte. Så vad du än hör – glöm det, för det är lögn och förbannad dikt!

Jag hör ideligen från de hundägare jag kommer i kontakt med hur de provat det ena fodret efter det andra i en desperat jakt på något som ska få hunden att må bra bara för att sedan få dåligt samvete för att man hoppat mellan olika foder – för det har vi ju alla fått lära oss att man absolut inte ska göra eftersom det är skadligt för hundens mage. Men är det verkligen så farligt att skifta mellan olika foder? Och i så fall, the million dollar question… Varför?

En hundägare berättade för mig hur hen ställt frågan till en veterinär om varför det är så viktigt att hunden äter samma mat (torrfoder) varje dag. Veterinärens svar var: ”Vargen äter en väldigt enahanda kost; den äter sork, sork, sork, rådjur (eller om det var älg, jag minns inte), sork igen, och så vidare”.

Detta vittnar om en förbluffande okunskap – som i och för sig inte förvånar mig. Men hur kan man ens jämföra sterila, torra pellets (fulla av skräpingredienser och syntetiska näringsämnen och som konserverats med gifter) med den naturliga, levande och enzymrika näringen och bakteriefloran i ett färskt byte?!

Att hundar blir dåliga i magen av att byta foder är helt enkelt en fullständigt naturlig reaktion på en steril och enformig kost. Ju oftare man växlar och ju mer man ger av sådant som faktisk innehåller levande bakterieflora och enzymer, desto bättre klarar hunden av skiftningar mellan alla möjliga olika typer av mat.

Därför vill jag återigen understryka vikten av att alltid variera kosten, oavsett vilken typ av kost det handlar om. Måste du ge processad mat (torrfoder eller konserver) så se då alltid till att berika den med frukt och grönt och ge probiotika och enzymtillskott.

Mitt recept

Slutligen skulle jag vilja rekommendera ett recept som jag vet fungerar. Jag är ledsen om jag gör dig besviken men det är faktiskt ett recept för dig som hundägare och hundälskare och det består av en kombination av mänskliga resurser:

  • Mod
  • Sunt förnuft
  • Kärlek
  • Tid

Alltså: Var modig och strunta i all skrämselpropaganda och använd ditt sunda förnuft som jag vet att du har massor av! Låt så din kärlek för hunden styra och ta bara lite extra av din dyrbara tid till att knåpa ihop hundens mat. Din hund kommer att älska dig tusenfaldigt tillbaka!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

AnneLi

Relaterade artiklar:

[1] Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?

[2] För mycket av det goda – överutfodrar vi hundarna?

[3] De livsviktiga enzymerna

[4] Äta koncentrat?

[5] Man får inte va’ dum för då får man äta hjärnfoder!

[6] Skillnaden mellan processad mat och riktig mat

[7] Om Poppe: https://minhundvillhariktigmat.se/vision.html

[9] Skillnaden mellan vargmat och hundmat

[10] Varför äter hunden gräs?

[11] Vad är egentligen farligt för hunden? – Giftmyterna alla pratar om och de verkliga gifterna få pratar om