Vad är egentligen farligt för hunden?  – Giftmyterna alla pratar om och de verkliga gifterna få pratar om

Jag får ofta frågor från hundägare om vad som är giftigt för hundar och om vilka livsmedel man bör undvika när man gör egen hundmat. Det är förstås en självklarhet att man till varje pris vill undvika att hunden får i sig olämpliga, eller rent av giftiga saker, sådant som den kan bli mer eller mindre sjuk av och kanske till och med dö av. Givetvis ska man vara försiktig. Men försiktigheten får inte gå till överdrift.

Från en bekymrad – men lyckligtvis ganska luttrad – hundägare får jag höra att rykten sprids om att tranbär skulle kunna ge akut njursvikt och att blåbär orsakar diarré? Från en annan hundägare får jag höra att äpplen skulle vara giftiga för hundar? Jag kliar mig i huvudet och undrar hur det har blivit så här? Hur kan det komma sig att helt vanliga livsmedel har blivit livsfarliga, medan annat som faktiskt innehåller sådant som är livsfarligt på riktigt, anses vara okej och till och med hälsosamt?

Giftmyterna florerar bland hundfolk och underblåses ivrigt av veterinärer och andra experter. Jag har svårt för att förstå hur någon kan peka ut ett äpple som giftigt, eller en morot som en sockerbomb, för att samtidigt förespråka ultraprocessat[1] foder och godis, som bevisligen innehåller ingredienser som strider mot alla naturens lagar. Det är lite som att sila mygg och svälja kameler.

Låt oss prata om vad som verkligen är farligt för hundar.

Varning! På riktigt!

Generellt kan man säga att det som är giftigt för människor, förstås även är giftigt för hundar. Till exempel är svampar som är giftiga för människor, även giftiga för hundar. Men vissa saker som inte är direkt giftiga för människor (utom i stora mängder och för små barn) kan vara farliga för hundar och i flera fall rent livsfarliga, även i små mängder. Det finns också sådant som ingen människa (förutom kanske små barn) aldrig skulle finna på att stoppa i sig, men som hundar, mer eller mindre medvetet, kan få i sig och som kan vara mycket farligt. Hundens storlek och mängden den får i sig är avgörande – en liten mängd kan vara livsfarligt för en liten hund men lämna en stor hund oberörd.

Xylitol – artificiellt sötningsmedel i godis och tuggummi, ger kraftigt blodsockerfall och är livsfarligt. Ju mindre hunden är desto större risk för förgiftning, även med små mängder.
Åtgärd: Uppsök omedelbart veterinär!

Te, kaffe, kakao – kakao innehåller ämnet teobromin som precis som koffein i te och kaffe är farligt för hundar. Mindre mängder är ganska ofarligt, men för en riktigt liten hund kan en enda bit mörk choklad vara mycket farligt. Ju mer kakao i chokladen, desto mer teobromin innehåller den.
Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Människomedicin – smärtstillande och antiinflammatoriskt, ja alla mediciner i människodoser är mycket farligt och ska aldrig ges till hundar.
Åtgärd: Uppsök omedelbart veterinär!

Salt – hundar är sämre än människor på att exkretera natrium. Saltvatten och saltrik kost (särskilt i kombination med vätskebrist) kan orsaka hypernatremi (saltförgiftning).
Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök veterinär!

Alkohol – även små mängder kan orsaka alkoholförgiftning hos en liten hund.
Åtgärd: Är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Stenfrukter – Fruktköttet är ofarligt. Däremot kan kärnan i plommon, persikor och körsbär orsaka stopp i mag/tarmkanalen. Dessutom kan kärnan innehålla cyanid som kan orsaka förgiftning om hunden tuggar sänder den.
Åtgärd: Om hunden svalt en stor kärna eller flera mindre, uppsök omedelbart veterinär!

Bakdeg – jästen i det obakade brödet eller bullarna kan orsaka svällning i magen och magomvridning. Dessutom framkallar jäsningen alkohol och hunden kan bli alkoholförgiftad.
Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Vissa växter – till exempel lökväxter, alla liljor, rhododendron, porslinsblomma, julros och idegran. Mindre mängder blad kan ge illamående, hela lökar eller många blad kan utgöra livsfara. På Agrias hemsida finns en lista över växter giftiga för hundar: agria.se
Åtgärd: Är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär! Annars, uppskatta mängden hunden fått i sig, ring veterinär för vidare upplysning.

Vissa typer av alger som på sommaren invaderar kusterna kan vara giftiga och hundar bör aldrig bada i områden med pågående algblomning.
Åtgärd: Om hunden blir illamående efter badet eller visar sänkt allmäntillstånd, uppsök omedelbart veterinär!

Kemikalier: rengöringsmedel, antifrysmedel (glykol), råttgift och snigelmedel – livsfarligt även i små mängder.
Åtgärd: Uppsök omedelbart veterinär!

Omogen/grön och rå potatis och skal – innehåller solanin som är giftigt. Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Mögelost (roquefort, stilton m.fl.) – vissa mögelostar innehåller ämnet roquefortine C som hundar är särskilt känsliga mot.
Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Nötter – i synnerhet macadamia-, pekan- och valnötter har kopplats samman med tillfälliga neurologiska störningar och andra sjukdomssymtom hos hundar. Exakt vad som orsakar sjukdom eller hur stor konsumtion som innebär fara är ännu inte klarlagt. Det hela är lite av ett mysterium eftersom hundarna återhämtar sig snabbt även utan behandling[2]. Troligtvis kan en frisk hund äta små mängder av dessa nötter helt utan problem. En extra varning för den höga fetthalten i nötter, som visserligen är nyttigt fett, men dock mycket fett. Nötter kan också sättas i halsen, orsaka stopp i magtarmkanalen och orsaka matsmältningsproblem. Nötter innehåller också mycket salt. Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, kontakta veterinär för vidare rådgivning, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Ekollon – kan orsaka stopp i magtarmkanalen vilket snabbt ger allvarliga konsekvenser. Den höga halten av ämnet tannin i ekollon kan orsaka förgiftning.
Åtgärd: Uppskatta mängden hunden fått i sig, är hundens allmäntillstånd det minsta påverkat, uppsök omedelbart veterinär!

Paddor – vissa paddor utsöndrar gift som kan påverka hunden som slickar eller biter i den. Hunden kan fradga och verka allmänt påverkad. De flesta hundar återhämtar sig dock snabbt utan behandling.
Åtgärd: Håll hunden under uppsikt, förblir hundens allmäntillstånd påverkat, kontakta veterinär för vidare rådgivning.

(Påverkat allmäntillstånd innebär att hunden kan vara onaturligt trött eller slö, ha kraftigt ökad törst, vara vinglig, darrig, att den flämtar mycket, dreglar, har feber, ja i stort sett allt som inte är normalt för individen.)

Hundar är individer och beter sig på olika sätt. Medan många hundar aldrig skulle drömma om att ens röra medicin tappad på golvet, än mindre tugga i sig en lökväxt eller rå potatis, och medan många hundar ryggar för den fräna lukten av mörk choklad, så finns alltid de individer som slukar allt som kommer i deras väg. Det är upp till oss hundägare att – i alla fall så gott vi kan – skydda hundarna från skadliga saker.

Giftmyterna många pratar om

Du undrar kanske varför jag inte listar avocado, lök eller vindruvor som giftiga? Anledningen är att det faktiskt inte finns några belägg för att dessa skulle vara giftiga.

Avokado

Ämnet som det varnas för i avokadon heter persin och är en fungicid (svampdödande) som förekommer naturligt i skal, bark, blad och kärna. Ämnet finns dock inte i själva frukten som därmed är helt ofarlig. Avokadon innehåller massor av välgörande nyttigheter. Det man ska se upp lite med är den höga fetthalten i avokado, som visserligen är nyttigt fett, men dock mycket fett.

Rå äggvita

Det är helt riktigt att rå äggvita har potential att hämma upptag av B-vitaminet biotin. Äggvitans protein innehåller avidin som binder till biotin och gör det otillgängligt. Det har dock konstaterats att en människa behöver äta över 20 råa äggvitor per dag för att biotinbrist ska uppstå. Dessutom innehåller äggulan mer än tillräckligt av biotin för att kompensera den mikroskopiska risken för brist som rå äggvita eventuellt skulle kunna orsaka. Därmed är hela råa ägg helt ofarligt för hunden att äta. Det man däremot ska tänka på är att äggulan har en hög fetthalt som kan orsaka problem för en känslig hund.

Vilda hundar kokar inte ägget eller separerar gulan från vitan.

Lök, vitlök

Lök och vitlök har en förmåga att orsaka anemi (blodbrist) om den äts i stora mängder. Men då pratar vi väldigt stora mängder. Med nya forskningsrön har man konstaterat att en 20–25 kilos hund måste äta uppemot 20 vitlöksklyftor vid ett och samma tillfälle för att ens starta den process som orsakar anemi.

Vindruvor (russin)

De allra flesta hundar tål vindruvor alldeles utmärkt, även om den höga halten av cellulosa i druvornas skal kan orsaka matsmältningsproblem hos vissa individer. Vindruvor anses giftiga för att de i ett antal fall kopplats samman med njursvikt. Man har dock inte kunnat identifiera vad i vindruvorna som orsakar sjukdom eller hur stor konsumtion som innebär risk. Och i utredningen av fallen med njursvikt har ingen hänsyn tagits till den underliggande utfodrings- och sjukdomssituationen. Ett riktigt gift är väl alltid giftigt? Det kan väl inte vara giftigt bara ibland? När en överväldigande majoritet av alla hundar som äter både vindruvor och russin inte blir sjuka, då kan det väl ändå inte röra sig om ett riktigt gift?
Se artiklar längst ner i referenserna för mer information.[3]

Vinbär

Samma sak som med vindruvor och russin: inget gift har identifierats i vinbär. Eventuell sjukdom orsakas snarare av matsmältningsproblem i samband med överkonsumtion.

Överdriv inte oron

Känner du dig osäker och vill vara ”better safe than sorry”, ja då kan du så klart undvika både avokado, lök och vindruvor. Ingen klandrar dig, du gör det som Du känner dig trygg med. Men du behöver inte överdriva din oro. Det krävs generellt en överkonsumtion för att ett livsmedel – alltså vanlig hederlig mat – ska förvandlas från att vara nyttigt till att göra hunden sjuk, eller bli farligt. Livsmedel kan i vissa fall påverka vissa läkemedel och det är viktigt att rådgöra med veterinär om vad som kan påverka hundens medicinering.

Med några få undantag (och med reservation för att det kan finnas sådant jag aldrig hört talas om) ska det mycket till innan naturliga livsmedel blir farliga. Hundar kan visst äta äpplen! De kan också äta spenat, morötter, potatis, mjölkprodukter, frukt och bär, avokado, ja till och med spannmål och gluten! Nyckeln till hälsa ligger i sunt förnuft och: Variation! Alla livsmedel kan bli potentiellt skadliga. Det gäller både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Om hundarnas kost är ensidig och statisk; om de äter mycket av samma saker under långa perioder – ja då kan de förstås bli negativt påverkade och till och med sjuka. Även om det verkar som om hunden blev sjuk av ett specifikt livsmedel, kan det i stället handla om att hundens baskost inte fungerar. Om hunden till vardags äter en olämplig eller obalanserad kost kan minsta avvikande tillskott till kosten att bli strået som stjälper lasset.

De verkliga gifterna, som pratar om

Botylhydrooxitoulen, botylhydrooxianisol, etoxikin, gallater, semi-/helsyntetiska näringsämnen och antioxidanter, etenoxid[4], irradierade/bestrålade ingredienser[5], proteinkoncentrat, syntetiska aminosyror, petroliumderivat, genmodifierade ingredienser…

När man ser dem så här svart på vitt så ser det inte särskilt trevligt ut, eller hur? Det ser rent av lite skrämmande ut. Finns verkligen sådant i hundens mat? Till och med i den allra finaste och dyraste maten? Till och med i maten man köper hos veterinären?

Du har säkert redan gissat svaret. Faktum är att flera, om inte alla, ovanstående ingredienser återfinns i de allra flesta kommersiella hundfoder – såväl i torrfoder som i blötfoder/konserver. Ja faktiskt finner man en del av dessa även i många färskfrysta foder, i alla fall i de som innehåller förblandningar[6].

För oss konsumenter är det i princip omöjligt att veta exakt vad som ingår i den processade maten, eller i maten som innehåller förblandningar. Det hjälper inte hur noga vi än granskar innehållsförteckningen på förpackningen för den berättar bara en del av sanningen.

Enskilda ingredienser, som till exempel köttet i köttmjölet, eller riset i rismjölet, kan mycket väl ha behandlats med kemiska konserveringsmedel/antioxidanter, eller utsatts för irradiation (joniserande bestrålning). Förblandningarna innehåller alltid isolerade, semi- eller helsyntetiska näringsämnen. De kan också innehålla bestrålade örter och ibland syntetiska aminosyror och antioxidanter.

Vi måste börja ställa obekväma frågor!

Vill vi veta exakt vad som finns i hundens mat måste vi ställa obekväma frågor till tillverkaren, som enligt lag måste kunna svara. Vi kan aldrig avkräva en tillverkare det exakta recept efter vilket produkten är tillverkad, men vi kan kräva svar på var ingredienser och förblandningar kommer ifrån och hur de är behandlade. Har till exempel kött- eller fiskmjölet behandlats med etoxikin? Har någon av ingredienserna bestrålats? Detta ska tillverkaren kunna ge svar på. Och om inte tillverkaren kan eller vill svara, ja då är det nog bäst att välja en annan produkt.

Allt är farligt!

Vid närmare eftertanke kan vi konstatera att nästan precis allt som kommer i hundarnas väg har potentialen att bli farligt. Det gäller allt ifrån mat och godis till helt vanliga hushållsföremål: En kvarglömd strumpa kan fastna i magen; en pinne i skogen kan splittras och fastna i halsen; ett smaskigt köttben kan förstöra en tand; barnens leksaker kan vara rent livsfarliga – och så vidare. Vi kan aldrig helgardera oss mot faror och gifter; skadliga ämnen kan aldrig helt elimineras ur våra liv. Men vi kan göra vårt bästa för att undvika de faror som faktiskt går att undvika. Genom att ge hunden en varierad kost, som baseras på riktig mat, har vi radikalt minskat den mängd gifter och påfrestningar som hunden utsätts för varje dag. Och som en extra bonus kan vi också radikalt minska kostnaderna för veterinärbesök.

Du kanske är av helt andra åsikter än jag när det gäller allt ifrån kemiska antioxidanter till GMO och bestrålade livsmedel? Kanske tycker du att jag är galen som säger att vindruvor inte är giftiga och att hundar visst kan äta spannmål och gluten? Det är helt okej, så länge som du grundar din uppfattning på fakta och inte på opinion. Min avsikt är endast den att göra dig uppmärksam på det som inte är uppenbart. För det är först när vi är medvetna som vi kan göra medvetna val.

Läs gärna mer i de artiklar jag länkar nedan. Där får du mer detaljerad information om det vi har pratat om här.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor


Referenser och relaterade artiklar:

[1] Skillnaden mellan processad mat och riktig mat

[2] https://www.merckvetmanual.com/toxicology/food-hazards/macadamia-nuts

[3] Intressanta artiklar om vindruvor:
https://www.petfoodindustry.com/articles/4060-grapes-and-raisins-are-they-really-toxic?v=preview; https://www.thedogplace.org/Canine-Nutrition/Grapes-Poison-Dogs-Myth-09061-bja-nl.asp: https://www.thedogplace.org/Canine-Nutrition/grape-raisins-poison-control-profit-09062-bja-nl.asp; https://toxicevolution.wordpress.com/2016/04/12/raisin-hell/

[4] https://sv.wikipedia.org/wiki/Etenoxid

[5] Intressant om irradiation:
https://www.dogsnaturallymagazine.com/is-your-pets-food-irradiated/
https://truthaboutpetfood.com/tag/irradiation/

Mer ingående information om irradiation:
https://www.iaea.org/sites/default/files/28205715357.pdf; http://foodirradiation.org/index.html https://docplayer.se/search/?q=bestr%C3%A5lning
https://news.vin.com/default.aspx?pid=210&Id=4047021&useobjecttypeid=10&fromVINNEWSASPX=1

[6] Naturligt eller syntetiskt – vad döljer sig i kosttillskott och förblandningar?