Kramper – ett kostrelaterat problem
Som komplement till den här artikeln finns även en informationsvideo: CECS/kramper – en informationsvideo
CECS (Canine Epileptoid Cramping Syndrome) även kallat ”seizure disorder” eller Spike’s syndrom innebär att hunden drabbas av krampanfall av mer eller mindre svåra slag. Vi pratar alltså inte om epilepsi (idiopatisk) som är en annan diagnos.
Första gången jag skrev om CECS var 2009 och då var syndromet mest känt bland Borderterriers. CECS kallades även för Spike’s syndrom efter den drabbade Borderterrier vars ägare gjorde syndromet känt. Sedan dess har jag stött på typiska CECS-symptom hos flera olika raser, både stora och små. Det verkar dock vara överrepresenterat hos mindre raser.
Det som för tio år sedan var den gemensamma nämnaren för hundar med kramper var att de alla åt torrfoder. Men på tio år har mycket förändrats. Nu ser jag en ny trend, nämligen den att även hundar som äter färskfoder drabbas. Roten till problemet är dock fortfarande en felaktig kost och jag ska snart förklara vad det är som händer.
Men först vill jag bara säga, att det går att komma till rätta med symptomen. De allra flesta hundar, vars ägare kontaktat mig för råd, får ett bra liv fritt från kramper. Med rätt kost balanseras näringsbrister och hundarna blir även fria från smärtsamma magproblem.
Hur ser kramperna ut?
Det varierar mycket mellan olika individer. Ibland kan de synliga symptomen vara så lindriga att de är svåra att upptäcka. Hunden kan plötsligt bli frånvarande och inte kontaktbar. Den kan stå med nerböjt huvud, eller vrida huvudet och ett håll och liksom frysa till is där den står. Hunden kan tillfälligt förlora kontrollen över bakbenen. Ibland ses hunden skjuta rygg eller sträcka på sig. Ibland smackar hunden och skakar på huvudet. De här, för individen, märkliga och ovanliga beteendena upprepas mer eller mindre ofta.
I de svåraste fallen kan hunden få kramper liknande ett ‘grand mal’, alltså ett större epileptiskt anfall, där hunden faller omkull i spasmer och ögonen rullar bakåt och den blir löddrig runt munnen.
Men långt ifrån alla hundar har så pass tydliga anfall att det omedelbart upptäcks. Jag har hört många olika beskrivningar på de mest diffusa och svårupptäckta symptom och konstaterar att mörkertalen på CECS-drabbade hundar förmodligen är stora.
CECS är stadigt ökande och inte mycket har hänt på behandlingsfronten.
Tyvärr verkar antalet drabbade hundar vara stadigt ökande. Utifrån alla de samtal jag får från hundägare med krampande hundar, kan jag konstatera att CECS drabbar individer av ett stort antal raser, även om det oftast handlar om mindre raser.
Jag konstaterar också att inte mycket har hänt sedan jag först skrev om CECS. Jag får veta ifrån de hundägare jag talar med, att den hjälp de får ifrån veterinärerna i stort sett handlar om symtombehandling, med anfallskontrollerande medicin och medicinering för skador på tarmen. Att man ser ett samband mellan mag-/tarmproblem och CECS är i och för sig ett framsteg. Det finns också numera en viss insikt hos veterinärkåren om sambandet mellan kosten och CECS. Det här borde vara positivt, men i vanlig ordning sätter man all sin tilltro till de sorgliga veterinära dietfodren. Men det är klart, för att komma längre i tanken än så krävs ett personligt engagemang och en förmåga att leta information utanför kollegiet. Och visst kan en förändrad kost, hur fel den än må vara, faktiskt ge en förbättring av symptomen. Hundägare berättar för mig att anfallen blivit färre och intervallerna mellan anfallen längre. Men ett minskat antal krampanfall anser jag inte vara acceptabelt. Den här förbättringen är skenbar och bedräglig. För även om hunden till synes verkar må bättre så är problemet endast maskerat, det har inte försvunnit. Det ligger och puttrar under ytan, som magman i en slumrande vulkan och bara väntar på att få ett explosivt utbrott. Och även om krampanfallen nu är ”under kontroll”, så kommer de kostrelaterade problemen till sist att ta ut sin tull. På ett eller annat sätt.
Jag accepterar inget annat än att kramperna helt upphör och att hunden blir 100% frisk och mår fantastiskt!
Hur lindriga symptomen än må vara; under ytan kämpar kroppen en omöjlig kamp, hunden lider och förloppet måste stoppas. Ingen hund ska behöva ha det så här! Och särskilt inte när problemen faktiskt kan förebyggas och även avhjälpas, på ett mycket enkelt sätt!
Vad beror kramperna på?
Så gott som alla de hundar med CECS jag stött på har av veterinär konstaterats lida brist på B-vitaminer, som kobalamin och folsyra.
Även brist på kalcium och magnesium och andra mineraler är vanligt.
Min teori är att kramperna, alltså CECS orsakas av näringsbrister, precis som epilepsi kan orsakas av näringsbrister:
[…] ”näringsbrist eller sjukdom som innebär störning i hjärnans ämnesomsättning” […]
Källa: Birthe Borre – Frågor & och svar om epilepsi (human)
Så vad orsakar då näringsbristerna? En stor bov i dramat är processade foder och då i första hand torrfoder. Gluten och/eller stärkelse orsakar atrofier i tarmarna och det känsliga näringsupptaget drabbas.
(För ytterligare fördjupning läs gärna artikeln: Är hunden glutenintolerant, eller?)
Eftersom alla processade foder är helt sterila produkter så saknar de helt levande bakteriekultur och matenzymer. Den höga stärkelsehalten i fodret gör magsyran basisk och i en basisk magsyra aktiveras inte enzymet pepsin som spjälkar protein. Brist på matenzymer kommer att på sikt utarma kroppens egna enzymreserver och detta är mycket allvarligt. Brist på enzymer är en starkt bidragande orsak till att näringsupptaget inte fungerar som det ska.
(För ytterligare fördjupning läs gärna artikeln: De livsviktiga enzymerna)
En annan bov i dramat är färskfrysta foder eller hemgjord hundmat med höga fetthalter. Man ska komma ihåg att fetthalten i maten alltid reducerar övrigt näringsinnehåll. Det betyder att ju mer fett maten innehåller, desto mindre av protein, vitaminer och mineraler kommer maten att innehålla. Näringsbrister uppstår alltid när hunden äter alltför fet mat under lång tid.
Det kan förstås finnas andra bakomliggande orsaker till kramperna, som t.ex. lever- eller njursjukdom. Men sjukdomar i lever och njurar har, enligt vad jag erfar, oftast sitt ursprung i en olämplig kost. Så en kostomläggning är likväl nödvändig.
Hypoglykemi (lågt blodsocker) kan också orsaka kramper. Men om blodsockerkurvan ska kunna stabiliseras måste hunden få äta en naturlig och sund kost, fri från snabba kolhydrater.
Även sköldkörtelproblem kan orsaka kramper, men också detta är ett kostrelaterat problem. Sköldkörtelsjukdom är de allra flesta fall inte en primär, isolerad sjukdom, utan är istället ett tecken på att det finns andra underliggande problem, vanligtvis i levern/gallblåsan eller i binjurarna – vilket allt kan relateras till kost och matsmältning.
Hur blir hunden 100% fri från kramper?
Det första och viktigaste steget är helt utesluta allt processat foder och godis och börja ge hunden en naturlig och balanserad kost. Dock måste kosten alltid individanpassas och det är mycket viktigt att den inte innehåller för mycket fett.
Naturliga näringstillskott behövs. Hunden behöver vitaminer och mineraler, framför allt B-vitaminer, kalk, magnesium, zink och järn. Jag vill bara starkt poängtera att det inte räcker med att tillsätta något multipreparat till den mat hunden äter idag; omställningen till en naturlig och balanserad kost är absolut nödvändig. Och tillskott av syntetiska näringsämnen gör mer skada än nytta. Det är mycket viktigt att alla näringstillskott är av typen ”whole foods” eller ”super foods” där alla näringsämnen förekommer i sitt naturliga tillstånd.
(Läs gärna mer om skillnaden mellan naturligt och syntetiskt i artikeln: Organiskt eller oorganiskt)
Har Du en hund som har kramper, misstänker du CECS?
Detta kan Du göra initialt för att åstadkomma en snabb förbättring:
- Kasta bort alla processade foder (torrfoder, burkmat, även färskfoder med höga fetthalter och tillsatser av syntetiska näringsämnen) samt allt godis som inte är torkade naturprodukter utan tillsatser.
- Köp mager köttfärs, till exempel älg, rådjur, vildsvin. Koka eventuellt köttet lätt de allra första mattillfällena. Blanda det avsvalnade köttet med exempelvis kokt och kyld mosad potatis och sommargrönsaker (finns i frysdisken) i de ungefärliga proportionerna kött/potatis & grönsaker 30/70. Servera.
Observera att detta är en initial åtgärd. Det är alltså inte meningen att hunden ska leva på en så enahanda kost resten av livet. Så småningom måste variation komma in; hunden ska tillvänjas vid att äta köttet rått och vissa fodertillskott kommer att behövas. Det här är bara ett förslag på vad du kan göra för att omedelbart förbättra situationen för hunden.
I bilagan till boken finns tips på åtgärder vid kramper samt tips på ingredienser och råvaror för att gå vidare med en varierad kost.
Du laddar ner den gratis här: https://minhundvillhariktigmat.se/boken.html
Kan hunden verkligen bli helt frisk?
Ja. Jag har sett det hända. Inte bara en gång. Inte två gånger. Inte heller fem eller tio gånger. Faktum är att jag har tappat räkningen. Ibland önskar jag att jag fört någon sorts statistik på hur många hundar jag vet som blivit helt friska, inte bara ifrån kramper, utan även ifrån alla möjliga andra problem, bara med hjälp av rätt kost.