Royal Canin Urban Life

Ur ett affärsperspektiv:

Om man ser saken ur ett strikt affärsperspektiv så måste man bara lyfta på hatten inför Royal Canins genialiska marknadsföringsstrategier och viljan att helt oempatiskt och med total cynism exploatera våra husdjur.

Ur ett djurvänsperspektiv:

Men om man däremot ser saken ur ett mänskligt perspektiv, och dessutom ur ett djurvänsperspektiv, ja då börjar det koka inombords. För hur känslokallt och profitgirigt kan egentligen ett företags policy tillåta sig att bli? Är inte gränsen nådd? Att Royal Canin för länge sen passerat gränsen för vad som är anständigt visste vi, men det här gränsar till något annat… je ne sais quoi?

Ta en titt på Royal Canins produktlinje Urban Life:

SAMMANSÄTTNING: Majs, majsmjöl, torkat fågelprotein, ris, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, majsgluten, vegetabiliskt proteinisolat*, betmassa, cellulosafiber, mineraler, fiskolja, sojaolja, jäst, psylliumfrön/skal, hydrolyserat fiskprotein, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider (MOS)), tagetesextrakt (innehåller lutein).

TILLSATSER (per kg): Näringstillsatser: Vitamin A: 21700 IE, Vitamin D3: 1000 IE, E1 (Järn): 41 mg, E2 (Jod): 4,1 mg, E4 (Koppar): 13 mg, E5 (Mangan): 53 mg, E6 (Zink): 159 mg, E8 (Selen): 0,09 mg – Tekniska tillsatser: Clinoptilolit av sedimentärt ursprung: 10 g – Konserveringsmedel – Antioxidanter.

GENOMSNITTLIGT ANALYSVÄRDE: Protein: 21 % – Fett: 15 % – Råaska: 6 % – Växttråd: 2,5 %.

*L.I.P.: protein utvalt för dess mycket höga smältbarhet.

Man påstår i marknadsföringen, att det som kulle göra hunden bättre kapabel att hantera stressen av storstadslivet – förutom en massa skitprat om foderkulans utformning och optimerad näring – skulle vara ett ”specifikt fiskhydrolysat”. Då tolkar jag det som att det rör sig om en sammansättning av specifika aminosyror som med hjälp av kemikalier isolerats från ursprunget: fisk.

Eller? Har jag fel? Vem vet och vem kan kolla?

Ur ett näringsmässigt perspektiv:

Det må vara hur det vill med huruvida denna mirakulösa, syntetiska hittepåingrediens kan lugna någon hund som lider av storstadsstress. För ur ett rent näringsmässigt perspektiv så kan det inte bli mycket sämre och jag skulle faktiskt vilja hävda att det här fodret snarare skapar stress hos vilken hund som helst. Till och med hos en hund som lever på en idyllisk bondgård på landet!

Var är köttet?

Det här fodret innehåller inte en enda ren köttprodukt!

Vad är ”torkat fågelprotein”? Man kan inte ens specificera vilken fågel det handlar om!
Resten av huvudinnehållet är majs, majsmjöl, ris och så en massa olika vegetabiliska och animaliska proteinhydrolysat/isolat och jäst.

Spjälkade proteiner är inte kött! Det är bara aminosyror som isolerats från sitt ursprung.

Det hävdas av ”expertisen” att spjälkat protein är så bra, i synnerhet för allergiska djur, eftersom kroppen inte kan identifiera proteinet… NÄ, JUST DET!

Sen följer en lista på näringstillsatser – alltså en förblandning.

Och slutligen kommer de tekniska tillsatserna:

Clinoptilolit [1] låter högst tvivelaktigt, men är faktiskt ett naturligt lermineral som i fodersammanhang används som bindemedel.

Konserveringsmedel – antioxidanter; ospecificerade (på RC:s hemsida) men som mest troligt och i enlighet med RC:s traditioner är BHT och/eller BHA och/eller Ethoxyquin. (Det kan också röra sig om tokoferoler, alltså syntetisk E-vitamin, men det är ett dyrare alternativ som inte är ett dugg bättre.)

Läs gärna följande artiklar i arkivet för mer information:

  • Organiskt eller oorganiskt
  • Alla antioxidanter är inte lika skapade

Royal Canin sätter ”kött” inom citationstecken

Jag fick faktiskt ett raseriutbrott när jag upptäckte det här hemska fodret, det kan mina stackars kollegor intyga. Jag grät och rasade om vartannat. Jag sov knappt på en vecka. Det har tagit mig till nu att ens orka skriva om det. Och inte ens nu är jag säker på att jag borde, vad ska det tjäna till? Bryr sig någon? Och är det så klokt ur självbevarelsesynpunkt? Oron finns för att jag kanske tar risken att bli illa påhoppad av uppretade tillverkare, brukare, handlare?
Men jag kan bara inte tiga. Någon måste våga ifrågasätta denna fullständigt vidriga exploatering av våra husdjur.

Följande står att läsa på Royal Canins sida: Vår foderfilosofi

”Det är inte så enkelt att det bara är fodrets innehåll av exempelvis ”kött” eller andra ingredienser som definierar dess kvalitet. Det är istället råvarornas näringsvärde, funktion och tillgänglighet för djuret som avgör produktens slutgiltiga kvalitet och funktion. Vi på Royal Canin menar att det katten och hunden behöver för att fungera och må bra är näringsämnen, inte ingredienser. Därför väljer vi att definiera, och prata om, våra produkters näringsvärde istället för dess ingredienser. Med hjälp av råvaror med känt näringsinnehåll kombinerar vi olika råvaror för att nå det bästa slutresultatet.”

Just det, Royal Canin! Det är därför jag tar emot X antal samtal i veckan från förtvivlade hundägare vars hundar blivit skadade av Era produkter.

Jag ställer en fråga till vemhelst som försvarar Royal Canins produkter: Skulle Du låta Ditt barn leva på majs- och rismjöl och med hjälp av kemikalier isolerade aminosyror och andra hel- eller semisyntetiska näringsämnen? Om inte, varför då? Det är ju fullständigt oviktigt VAD barnet äter, så länge barnet bara får i sig alla näringsämnen. Allt enligt Royal Canins underbara filosofi!

Så. Nu avslutar jag det här, innan jag får en infarkt.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor
AnneLi

Uppdatering 2015-11-01:
Clinoptilolit [1] är en zeolit [2] som i många fall ersatt polyfosfat [3] i hundfoder och tvättmedel.
Huruvida zeoliter är skadliga för hälsan eller inte kan jag inte uttala mig om. Det finns både naturliga och syntetiska zeoliter. Royal Canin tillsätter zeolit av ”sedimentärt ursprung”, den borde alltså vara naturlig. Ämnet diskuteras just nu i media och då rör det sig om zeoliter i tvättmedel. Se länk nedan för mer information.
Zeoliter – och då bl.a. clinoptilolit – lanseras även som mirakelgörande detox-kosttillskott, för både människor och djur.

Mer information:

Länk till Royal Canins ägares hemsida: www.mars.com

[1] Clinoptilolit:

https://en.wikipedia.org/wiki/Clinoptilolite

[2] Zeolit:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Zeoliter

http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/zeoliter.htm

Om zeoliter i tvättmedel:

http://ktf.se/2015/06/05/tvattmedel-anklagas-for-avlagringar-och-sur-lukt/

http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/tv%C3%A4ttmedel-som-f%C3%B6rs%C3%A4mrar-b%C3%A5de-maskiner-och-h%C3%A4lsan-5635c334fca38fc7b5000086

[3] Polyfosfat:
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-452—natriumpolyfosfat/

http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/oorganiska_fosfater.htmhttps://matsaker.wordpress.com/2010/11/13/stabiliseringsmedel-natriumpolyfosfat-i-kaliumpolyfosfat-ii-natriumkalciumpolyfosfat-iii-kalciumpolyfosfat-iv-e452/

%d bloggare gillar detta: