Det fantastiska ägget
Få livsmedel har väl varit så omdebatterade genom åren som ägget. Ägget har gjort en enastående resa, från att vara ett av våra viktigaste och mest näringsrika livsmedel till att svartlistas, bland annat som påstådd orsak till hjärt-/kärlsjukdomar. Numera har ägget, likt fågel Fenix, rest sig ur askan för att än en gång åtnjuta den höga status som det förtjänar.
Men trots att äggets skamfilade rykte numera i hög grad återupprättats som människomat, föreligger det fortfarande en del missförstånd och frågetecken när det gäller ägget som hundmat. Låt oss en gång för alla reda ut begreppen.
Några kortfakta om ägget
- Ett medelstort till stort ägg väger cirka 50 gram.
- Gulan innehåller ungefär dubbelt så mycket fett som protein, ca. 30/15.
- Vitan innehåller ca. 10% protein men inget fett alls.
- Ägget har ett högt biologiskt värde, vilket betyder att det är mycket rikt på essentiella aminosyror.
- Ägget med sitt skal innehåller rikligt av flera vitaminer och mineraler, som vitamin B12 och B9, kalium, natrium, kalcium, jod, järn och selen.
- Äggskalet består av cirka 95% kalcium.
Protein i ägg
Protein byggs upp av aminosyror. Vissa aminosyror kan kroppen själv skapa medan andra, de essentiella aminosyrorna, måste fås från födan. Ett livsmedels biologiska värde avgörs av hur många utav de essentiella aminosyrorna det innehåller och i en skala som går upp till etthundra får ägget full poäng: 100! Man brukar prata om ”golden standard”, där ägget är det livsmedel som sätter standarden, eftersom det är ett livsmedel som bidrar med samtliga essentiella aminosyror, för både djur och människor. Detta faktum gör ägget till en fullvärdig premiumproteinkälla.
Fett i ägg
Totalt innehåller ett helt ägg ca. 10% fett vilket är koncentrerat till gulan. Det är alltså rejält fetthaltigt, något som man behöver tänka på när man serverar hunden ägg.
När det gäller fettsyrabalansen finns stora skillnader mellan farmade ägg – oavsett om de är ekologiska eller inte – och ägg från höns som går fria utomhus och äter naturlig föda. Höns är omnivorer (allätare) och deras naturliga föda består bland annat av blad, gräs, grus, snäckor, fröer, insekter, sniglar, larver och maskar. De allra flesta värphöns får äta spannmålsrika, processade foder, i större eller mindre utsträckning. Därför kommer både ägg och kött att innehålla mer av mättat fett och mer omega6 i förhållande till omega3. Och detta är alltså oavsett om äggen är ekologiska eller inte; även ekologiskt hönsfoder är processat och innehåller spannmål. Se exempel nedan. Desto mer processad mat hönsen äter desto sämre näringsprofil får äggen – det säger nästan sig själv, eller hur?
”Hönsfoder Lantmännen Sund Eko Värp Pelletskross”
Ingredienser: Vete KRAV, soja KRAV, kalk, rapskaka KRAV, potatisprotein, lusernpellets KRAV, havre KRAV.
Tillsatser (näringstillsatser): Vitamin A, 3a672a (IE/kg) 10000; Vitamin D3, E671 (IE/kg) 2800; Vitamin E, 3a700 (mg/kg) 50; Betain, 3a920 (mg/kg) 1100; Koppar, E4 (sulfat) (mg/kg) 7; Mangan, E5 (sulfat) (mg/kg) 100; Zink, E6 (sulfat) (mg/kg) 60; Selen, E8 (natriumselenit) (mg/kg) 0,5; Jod, 3b202 (kalciumjodat) (mg/kg) 1.
Enligt vissa källor[1] har ägg från naturligt betande höns en betydligt bättre fettprofil än konventionella eller ekologiska ägg:
- 1⁄3 mindre kolesterol
- 1⁄4 mindre mättat fett
- 2 gånger mer omega3-fettsyror
Mikronäringsämnen i ägg
Ägg är mycket näringsrika och innehåller många vitaminer, mineraler och spårmineraler. Ägg är ett av få livsmedel som innehåller D-vitamin.
Det är ingen överdrift att säga att ägg från frigående höns som äter naturlig föda har en överlägsen näringsprofil[2]:
- 2⁄3 gånger mer A-vitamin
- 3 gånger mer E-vitamin
- 7 gånger mer karotenoider
- 2 gånger mer omega3-fettsyror
De ’vilda’ äggen har också högre halter av vitamin B-2 (riboflavin) och B-12 (kobalamin) och väsentligt högre halter av D-vitamin än ägg från konventionellt eller ekologiskt farmade höns. Ägg från höns som går inomhus innehåller nästan inget D-vitamin alls eftersom de stackars hönorna aldrig får vare sig dagsljus eller solsken.
Gulan och vitan innehåller tillsammans mycket fosfor (cirka 18,4%) men bara lite kalcium (5,2%). Äggskalet däremot, består av hela 95% kalcium och bara cirka 8% fosfor. Skalet innehåller också andra mineraler, som magnesium, kalium, natrium och järn.
Rått eller tillagat?
Ägg kan kokas eller stekas men då går mycket av näringen förlorad. Ägg serveras med fördel råa. Det finns ingen som helst anledning att oroa sig för salmonella eller några andra bakterier eller ”smittor”. Jag vill bestämt avråda från att överföra människans bacillskräck på hunden. Som den naturens varelse den är kan den väl få slippa drabbas av människans missförstånd om att sjukdom orsakas av inkräktande ”patogener”?
Men hur är det då med rå äggvita?
Att det skulle vara farligt med rå äggvita är en typisk faktoid, som fått fäste i hundvärlden. Det är helt riktigt att rå äggvita har potential att hämma upptag av B-vitaminet biotin. Äggvitans protein innehåller avidin som binder till biotin och gör det otillgängligt. Det har dock konstaterats att en människa behöver äta över 20 råa äggvitor per dag för att biotinbrist ska uppstå. Dessutom innehåller äggulan mer än tillräckligt av biotin för att kompensera den mikroskopiska risken för brist som rå äggvita eventuellt skulle kunna orsaka. Därmed är råa ägg helt ofarligt för hunden att äta, så länge som hela ägget serveras.
Vilda hundar äter gärna fågelägg, men de varken kokar ägget eller separerar gulan från vitan. De slukar hela ägget, ofta med skal.
Kan hunden äta äggskal?
Absolut! Äggskal är ett utmärkt och ofta uppskattat mineraltillskott för hunden. För att kalcium och andra mineraler ska vara till nytta för hunden krävs att äggskalet är rått och inte tillagat. Så snart som skalet upphettas, förändras strukturen och biotillgängligheten försämras avsevärt. Det är precis som med ben som ju också behöver ätas råa, dels för att de annars kan splittras och bli farliga för hunden, men också för att näringen ska förbli biotillgänglig.
Det går utmärkt att ge hunden hela ägget, med skal och allt. Det kan ta lite tid för visa hundar att fatta galoppen, när där ligger ett helt ägg i matskålen. Men nyfikenheten brukar till sist ta över. För att underlätta kan man förstås öppna upp ägget lite genom att knäcka det, så att hunden kan lukta och slicka på innehållet. Så småningom brukar även skalet att slinka ner.
Äggskal kan också få torka i rumstemperatur och sedan krossas i mortel eller malas i kvarn. Det blir ett utmärkt tillskott till kosten.
Hur mycket ägg bör hunden äta?
Faktum är att ett mellanstort, rått ägg med skal utgör en rejäl och komplett måltid för en liten hund på runt 10 kg. För de allra minsta hundarna räcker ett halvt ägg per måltid. Enklaste sättet att dela upp ägget är att vispa det lätt i en skål. En mellanstor till stor hund kan få 2 ägg per måltid.
Ett par gånger per vecka är fullt tillräckligt; mindre ofta om hunden är särskilt fettkänslig.
Om hunden är mycket fettkänslig kan man ge mindre gula och mer vita, eller skippa gulan och endast ge vitan. Vill man ge äggvita oftare – det är ju en utmärkt proteinkälla – kan den kokas lätt.
När ägg serveras räcker det som animalisk andel i måltiden. Det är alltså ingen bra idé att ge hunden den köttmängd man brukar ge och sedan toppa med ett helt ägg eller äggula, för då kan det bli på tok för mycket. Däremot är det oftast bäst om ägg kombineras med vegetabilier som ger volym åt måltiden och mättnad åt hunden.
Man behöver helt enkelt anpassa mängden ägg efter individen, precis som med allt annat. Om hunden blir gasig, lös i magen eller får hudproblem när den ätit ägg, är det inte för att den inte ’tål’ ägg, utan mest troligt har det blivit för mycket av fet och protein.
Ägg är en fantastisk näringskälla som alla hundar (och även katter) borde få dra nytta av. Så låt gärna ägg få ingå i kosten, men i lagom mängd.
Varma hälsningar till alla hundar och deras människor.
[1] https://www.motherearthnews.com/real-food/pastured-eggs-vitamin-d-content
[2] https://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/eggs-zl0z0703zswa