Alla kolhydrater är inte lika skapade

I en artikel[1] här på Hundmatsbloggen skriver jag om vad som är naturlig mat för hunden. I artikeln tar jag upp hur nära besläktad hunden är med vargen och hur den därmed också behöver äta som en varg.

Man skulle kunna tro att vargar äter uteslutande kött – de är ju trots allt rovdjur. Men vargar äter faktiskt annat också. De äter bland annat bär och frukt.

Ja, vargar äter alltså kolhydrater!

Men varför pratas det då så mycket om att vargar inte kan spjälka kolhydrater? För det kan de väl inte? Eller?

Jo, vargar kan faktiskt spjälka kolhydrater. Åtminstone vissa kolhydrater. För alla kolhydrater är inte likadana.

För att förenkla det hela kan man säga att alla kolhydrater är socker. Och socker är energi. Och precis som kroppen använder fett som energikälla, använder den också socker som energikälla.

Det finns enkla kolhydrater och det finns komplexa, eller sammansatta kolhydrater:

  • Polysackarid = är en komplex kolhydrat som är uppbyggd av flera olika monosackarider.
  • Monosackarid = är en enkel kolhydrat.

Komplexa kolhydrater

Ett exempel på en komplex kolhydrat, eller polysackarid, är stärkelse. Stärkelse finns bland annat i potatis, spannmål, pasta, majs och ris.

För att stärkelse ska kunna spjälkas och omvandlas till energi i kroppen behövs ett särskilt enzym som heter amylas. Man kan säga att amylas är en nyckel som låser upp polysackariden och frigör sammansatta par av sockerarter som kallas disackarider. Därefter tar andra enzymer över, som separerar paren till singlar, alltså till enkla sockerarter – monosackarider. Dessa monosackarider kallas för glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).

Vi människor har amylas i vår saliv. Det betyder att hos oss börjar stärkelsen att spjälkas redan när den kommer in i munnen. Stärkelsen blir sedan bearbetad hela vägen ner i magen där bukspottskörteln tar över och producerar ännu mer amylas.

Vargar har ingen amylas i sin saliv. Den enda amylas som produceras hos en varg kommer ifrån bukspottskörteln. Det betyder att stärkelsen inte börjar spjälkas, eller låsas upp, förrän den kommit fram till magen.

Det är just bristen på enzymet amylas som gör att vargar – och hundar – har en mycket begränsad förmåga att spjälka och utvinna energi från komplexa kolhydrater, som stärkelse.

Enkla kolhydrater

Men det är annorlunda med enkla kolhydrater. Enkla kolhydrater, eller monosackarider finns i frukt och bär. Ju mer mogen frukten och bären är, desto mer enkla sockerarter. Enkla sockerarter behöver ingen hjälp av något särskilt enzym för att spjälkas. Fruktsocker och druvsocker kan direkt användas i kroppen som energi.

Det är därför som vargar gärna kalasar på fallfrukt och bär. Och därför kan vi ge hundar väl mogen – gärna övermogen – frukt och bär. Frukt och bär innehåller förutom nyttiga näringsämnen även lättillgänglig energi och är en viktig och användbar näringskälla. Inte minst under de dagar när vi ger hunden en utrensande och immunförsvarsstärkande köttpaus – eller som jag kallar det: semifasta.

Lagom är alltid bäst. Mängden energi måste alltid anpassas efter individens energibehov. Frukt och bär kan få ingå i hundens dagliga kost med cirka 5–10%.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Relaterade artiklar (använd gärna sökfunktionen):


[1] Vad är naturlig mat för hunden?