Vad menas med grovfoder i hundmat?

Ni som följer mig och mina kostråd vet att jag ofta pratar om det här med grovfoder.

Jag vill bara, lite kort och snabbt, förtydliga vad jag menar med det.

Carnivoren

Hunden tillhör släktet köttätande rovdjur. Det har vi redan etablerat på den här bloggen. Men vi har också etablerat att hunden är en fakultativ carnivor, som faktiskt kan leva helt utan animalier i sin kost – inte för alltid, men under ganska långa perioder.[1]

Carnivora djur frodas av att äta en kost som består av i huvudsak animalier. Men det betyder inte att carnivora djur endast äter kött.

Vi har pratat om det tidigare här på bloggen:

[…]när vargen äter ett slaget byte så äter den allt på bytesdjuret, vilket inkluderar hud, päls, ull, huvud, ben, brosk, ögon, hjärna, fjädrar, näbbar, fötter, klövar, magar – och så vidare.

Artikel: Skillnaden mellan vargmat och hundmat[2]

Kött är väldigt lättsmält* för ett rovdjur. Deras sura magsaft bryter blixtsnabbt ner även det segaste muskelkött. Det betyder att mycket lite avfall produceras – det blir alltså inte mycket kvar som ger volym i tarmen. För att tarmen ska få volym att jobba med och näring till tarmfloran, så behövs även sådant som inte är lika lättsmält som kött.

Vissa proteiner är så komplexa och ”solida” till sin natur att de inte kan spjälkas och aminosyrorna kan då inte absorberas i tarmen. Den här typen av osmältbara proteiner är mycket viktiga för matsmältningen och finns bland annat i bytesdjurens fjädrar och päls.

Allt som hunden äter måste alltså inte vara lättsmält. Hunden behöver också sådant som har lägre smältbarhet och det är här som ”grovfoder” kommer in i bilden.

(*Smältbarhet = i vilken grad födan spjälkas till näringsmolekyler i tarmen.)

Vegetabilier som grovfoder

Vegetabiliskt innehåll i kosten utgör en kompromiss – ett alternativ till det som den vilda hunden äter i naturen – som inte har så hög smältbarhet. Det vill säga allt det där, som utöver energi och viktiga näringsämnen, också bidrar med bulk och fibrer.

Många hundägare undviker att ge hunden spannmål för att man menar att det skulle vara skadligt för hundar, vilket kan vara sant – men det är en sanning med modifikation.

Det är viktigt att förstå skillnaderna här. Stora mängder processade och koncentrerade spannmål[3], av den typ som ingår i kommersiella djurfoder, är inte samma sak som de spannmål vi själva bereder som ingrediens i en hemgjord kost.

Många menar att alla vegetabilier, utom råa grönsaker, är skadligt och inte önskvärt i hundens kost.

Jag håller inte med om detta. Jag anser att alla vegetabilier, inklusive spannmål, kan komma i fråga och duga alldeles utmärkt som hundmat. Under förutsättning att de är beredda på rätt sätt och att de är av hög kvalitet. För vi kan ju välja nyttigare alternativ, som till exempel fullkorn och ekologiskt.

Alla spannmål och gryn måste dock alltid tillagas.

De flesta grönsaker, och alla baljväxter, måste också tillagas – i alla fall om de ska ges i större utsträckning som en del av den vardagliga kosten. Grönsaker har ett inbyggt försvar som ibland, lite slarvigt, kallas för ”antinutrienter” och som kan hämma näringsupptag och rent av vara skadligt i större mängder. Upphettning neutraliserar antinutrienter.

Många vegetabilier har dessutom en cellstruktur som i princip gör deras näring helt otillgänglig, om de inte värms upp – alltså tillagas.

Det är inget fel i att låta varierade vegetabilier av hög kvalitet vara en del av hundens kost. För även om vegetabilier har sämre smältbarhet och även om man kan ifrågasätta hur naturliga de är för ett köttätande djur, så fyller de likväl en viktig funktion i den hemgjorda hundmaten. För utan dem så kommer hunden att få problem med tarmar och tarmtömning.

Varierade vegetabilier är alltså vårt sätt att efterlikna naturens grovfoder. Det är inte optimalt – men det funkar.

I bilagan till min bok finns tips på ingredienser. Du laddar ner den gratis här: Felsökning & hälsotips

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor


[1] Vad är naturlig mat för hunden?

[2] Skillnaden mellan vargmat och hundmat

[3] Hydrolyserat protein och proteinkoncentrat

Relaterade artiklar: