Täthetsstress
I min pågående utbildning till känslo- och beteendeterapeut för hundar, har vi talat om ett begrepp som kallas för täthetsstress. Innan jag förklarar varför jag tycker detta är så viktigt, vill jag bara först säga, att jag faktiskt tror att hunden som varelse har manifesterats för att utbilda oss människor. Vi har ju så oändligt mycket att lära av dessa fantastiska ljusbärare, som ger sina korta liv på jorden åt människan, för att belysa det vi behöver förstå.
We believe that the domestic animals were sent here to accept the diseases of humans… and to show them how to heal these diseases.
– Tis Mal Crow, native American ”root doctor” (från ’Dr Kidd’s Guide To herbal Dog Care’)
En av alla de läxor hunden kan lära ut är vad som händer med oss i olika stressituationer. Det hunden upplever vid stress, upplever även vi människor, ibland utan att vi är medvetna om det eller kan förklara det. Och eftersom hundarna speglar sina människor, är det så viktigt att vi förstår oss själva, så att vi på bästa sätt kan hjälpa hundarna.
När hunden tvingas vara i situationer där det är ont om utrymme och det finns flera andra hundar att förhålla sig till. Då kan den hamna i det som kallas för ’täthetsstress’.
Föreställ dig hundens upplevelse av att vara på en hundutställning, tävling eller kurs, eller bara av att vistas i stadsmiljö. Det är hundar överallt! Hundar som är stressade, som skäller, som gnäller, som doftar, som skickar alla möjliga signaler med sitt kroppsspråk. Det är överväldigande mycket ljud- och synintryck.
Givetvis är alla hundar olika och vissa individer har större kapacitet att klara stressiga situationer än andra. Men förr eller senare kommer alla hundar att börja reagera, och så småningom även överreagera.
Täthetsstress har tre olika faser:
- Nedstängning: Kommunikationen försämras – hunden blir osocial/drar sig undan/tittar bort.
- Reaktion: Känslor förstärks – hunden visar avståndsskapande och kanske aggressiva reaktioner.
- Överreaktion: Hundens reaktioner förstärks och blir överdrivna/oproportionerliga.
Överreaktionen kan också komma retroaktivt. Till exempel kan hunden, timmar eller t.o.m. dagar efter stressituationen, göra oprovocerade utfall mot en annan hund.
Allt detta är tecken på att hunden tvingats att tillbringa längre tid än den klarar av, i en stressande närhet till andra hundar, utan att kunna komma undan.
Täthetsstress drabbar också människor, på precis samma sätt. Desto tätare samman vi är med andra människor desto mer ökar stressen. I synnerhet om vi är tätt tillsammans med främlingar eller med människor som vi har lite eller inget gemensamt med. Och desto längre tid vi är i täthetsstress desto starkare reagerar vi på den. Tänk dig att du sitter eller står inklämd bland andra människor på en fullpackad buss. Det är ganska jobbigt, eller hur? En kort bussresa på en kvart – 20 minuter är ganska hanterbar. Men om bussresan varar i en timme eller mer börjar det kännas riktigt obekvämt. Viljan till kommunikation minskar med tätheten till andra människor; du blir osocial; irritation och andra negativa tankar och känslor förstärks. Om bussresan skulle vara i flera timmar, kanske dagar i sträck, kommer täthetsstressen att resultera överreaktioner, ofta med oproportionerlig ilska över småsaker. Vi kan till och med bli personlighetsförändrade och reagera på sätt som är helt otypiska för oss.
Hur undviker vi täthetsstress, för både oss själva och våra hundar?
- Vi behöver lära oss att känna igen signalerna så att vi kan ta hunden/oss själva ur situationen så snabbt som möjligt. Vi behöver bli uppmärksamma på stressen tidigare, innan det kommer en reaktion eller en överreaktion.
- Situationer med täthetsstress behöver reduceras till ett minimum.
- Vi behöver förstå hur viktig återhämtningen är. Regelbundna pauser där det finns utrymme och vila ifrån alla intryck är jätteviktiga!
På hundutställning kan det vara bra att ”stänga in” hunden i en övertäckt bur där den åtminstone kan koppla bort synintrycken. Regelbundna promenader i lugn miljö är bra återhämtning. Det är också viktigt att hunden har en plats i hemmet, dit den kan söka sig för att vila från intryck. Finns flera hundar i familjen kan det behövas rejält med utrymme. Hundar kan vara väldigt tajta och älska att vara nära varandra. Men hundar kan också vara mindre förtjusta i varandra och då behövs bra med utrymme för att de inte ska gå varandra på nerverna och ryka ihop. Kom ihåg att täthetsstress ökar med täthet och tid.
För oss människor är det oerhört viktigt att vi tar oss ”egentid”, där vi får vara ensamma med våra tankar och får tid att kontemplera och reflektera. Vi måste våga ha tråkigt! Täthetsstress genereras, i alla fall som jag ser det, inte bara ur fysisk kontakt, som i trängseln på bussen. Täthetsstress kan även genereras av virtuell överbelastning. Aktivitet på sociala medier innebär en ständig närvaro av andra människor, vars uttryck, åsikter och beteenden vi då ska förhålla oss till och interagera med. Man kan även kalla det för informationsstress, eller digital stress. Jag vet att många tycker att sådant resonemang är omodernt, men det är icke desto mindre sant!
Täthetsstress är någonting verkligt!
Vi behöver förstå vad täthetsstress gör med oss. Det gäller förstås också alla typer av utdragen stress. Stress bottnar alltid i rädsla för att inte ha kontroll på läget och stress påverkar oss mer än vi kanske ens förstår. Stress påverkar vår mikroflora, vår metabolism och hur vi spjälkar föda. Stress påverkar hur vi agerar och reagerar i våra relationer. Stress kan försätta oss i permanenta tillstånd av både psykisk och fysisk ohälsa. Med stress kommer aggression och självhävdelsebehov. Kort sagt, stress är vår allra värsta fiende!
Hundarna lär människorna, på sitt ärliga, direkta och oförställda sätt, vad som händer om vi inte tar oss själva ur det som stressar oss. Hundarna lär oss inte bara att hjälpa dem, de lär oss också hur vi ska hjälpa oss själva.
Har du förresten hört min podcast om stress? Du hittar den här: Avsnitt 8: Stressade hundar – och människor
Varma hälsningar till alla hundar och deras människor.
