Hundmat på resan

(Denna artikel innehåller produktlänkar.)

Medan jag skriver det här vräker snön ner utanför fönstret. Men vårdagjämningen har passerat; klockorna är omställda till sommartid och i affärerna har vårlökar och grillar med tillbehör ersatt snöskyfflar och vinteroveraller. Men var tog våren vägen? Det känns mer som slutet på december än slutet på mars!

Men trots att alla vårtecken lyser med sin frånvaro så säger faktiskt almanackan att vi går emot semestertider och resesäsong. Så därför tänkte jag att det kanske vore på sin plats med lite tips om hur man ordnar hundens mat på resan. Och även om hunden inte ska följa med på resan, utan ska bo hos hundvakt eller på pensionat, så kan det vara bra att ha lite enklare mat att ta till.

Först och främst vill jag säga, att hundar som till vardags äter en sund, varierad och balanserad kost som de mår bra på, kommer att klara av att äta lite allt möjligt under resan – även sådant som kanske inte är det allra bästa ur näringssynpunkt. Man behöver alltså inte oroa sig över att eventuellt rasera allt man byggt upp och göra hunden obotligt sjuk, bara för att man då och då avviker från den perfekta mat hunden äter till vardags.

Vad ska man ta med sig?

Exakt vad för slags mat man rent praktiskt kan ta med till hunden beror förstås på vart man ska resa och hur man reser. Är restiden kort och förvaringsmöjligheter finns på slutdestinationen, ja då är det ju bara att ta med hundens vanliga mat, som ju kan förberedas i förväg.

Men även om det finns tillgång till både kyl och frys på destinationen kan det vara svårt att transportera färska livsmedel om restiden är lång. En bra kylväska klarar färskvarorna i rätt många timmar, men inte hur många som helst. Ifall resan är lång är det faktiskt bäst att vänta med att köpa färskvaror tills man kommit fram till slutdestinationen.

När det inte finns någon möjlighet att hantera färsk mat, jag då får man helt enkelt ta till färdigmat – antingen i form av helfoder eller halvfoder, eller båda delar.

Jag tvekar lite inför att tipsa om enskilda produkter, men känner samtidigt att den här reseguiden inte blir komplett utan konkreta råd. Därför kommer jag nu att tipsa om produkter som jag tycker är vettiga alternativ och som jag tror att de flesta hundar kan må bra på. Jag vill också att de ska vara hyfsat enkla att få tag på, antingen i butik eller på nätet.

En liten disclaimer:

Jag vill poängtera att jag INTE på något sätt är sponsrad av de produkter eller företag som nämns i artikeln (HundApotekets/Naturbalans produkter är förstås mina egna). Jag vill också klargöra att alla de produkter jag nämner ska ses som ett komplement till riktig mat. Det är alltså inte min avsikt att någon av produkterna ska ersätta en sund och balanserad hemgjord kost annat än vid särskilda tillfällen.

Helfoder – färdiga måltider

Torrfoder

Torrfoder är praktiskt att ta med på resan. Det behöver bara blötas upp med vatten för att bli en måltid. Använder man redan ett torrfoder som hunden fungerar bra på kan man givetvis använda det. Men om man inte har en aning om vad man ska välja inför resan så kommer här några tips. (Säljs bl.a. på zooplus.se.)

  • Magnussons
  • Markus-Mühle TRUE NATURE
  • Markus-Mühle WEIDELAMM

Jag tipsar om dessa foder av följande anledningar:

  • De är bakade eller kallpressade, vilket bevarar näringen i råvarorna bättre.
  • De har en bra sammansättning med bra ingredienser (Magnussons är svensktillverkat med svenska ingredienser).
  • De har sunda protein- och fettkoncentrationer.
  • De är lättillgängliga och hyfsat ekonomiska.

Nu finns också HundApoteket® HundMüsli som är ett helfoder i müsliform, avsett att blandas med vatten. Bara naturliga/ekologiska ingredienser och mycket praktiskt att ha med på resan.

Blötfoder

Som komplement till torrfoder, eller om hunden absolut inte mår bra av torrfoder, kan man använda någon konserverad mat. Bra alternativ är till exempel NatureDiet® eller Yarrah Organic (finns att beställa på zooplus.se). Dessa är helkonserver och kan förvaras i rumstemperatur. Så snart de öppnats måste de dock stå i kylskåp. Dessa är definitivt inga billiga foder, men på zooplus.se finns ofta mängdrabatter.

Prova gärna också blötmaten från Cooka’s Cookies som har mycket bra innehåll.

Halvfoder / kompletteringsfoder för resan

Torkat kött

Torkat kött är utmärkt att ha med på resan. Man måste bara komma ihåg att torkat kött måste blötas upp innan det serveras. Torkat kött i stora mängder, utan tillräckligt med vätska, kan påverka njurar och lever och bli farligt. Torkade burgare av olika köttslag finns i de flesta zoobutiker. Se bara till att lägga dem i blöt en stund före servering så går dessa utmärkt att använda som tillfällig mat.

Du hittar både kött och andra torkade produkter som kan vara bra att ha med på resan i Naturbalans Butik: Komplettering.

Konserverat kött

Om man av någon anledning inte får tag på, eller kan använda färskt kött eller ägg på resan så kan man i stället använda konserverat kött. Ärligt talat blir det nog enklare att bara använda ett konserverat helfoder, som innehåller både kött, grönt och annat. Men kanske har man en situation där man faktiskt har tillgång till allt utom just kött? Därför tar jag med några tips på konserverat kött också.

  • Applaws Pouch in Jelly (kattmat, går precis lika bra till hund.)
  • Schesir Natural i sås (kattmat, går precis lika bra till hund.)

Den viktigaste anledningen till att jag tipsar om just dessa konserverade köttprodukter är att de har låga fetthalter. Alla andra liknande produkter jag tittat på innehåller alltför mycket fett i förhållande till protein. Men om hunden har ett högre energibehov så kan man använda till exempel Mac’s eller Rinti (finns på zooplus.se).

Blandningsalternativ

Oavsett var man reser eller hur man reser, brukar det alltid finnas möjlighet att fixa lite kött, köttfärs eller färska ägg. Eller så tar man med sig torkat eller konserverat kött. Det största problemet är snarare att hitta saker att blanda med. Man kan förstås använda färsk frukt men de flesta hundar behöver mer volym och bulk i sin mat än vad bara frukt kan ge. Därför tipsar jag om att du kan hitta både gryn och grönsaker i Naturbalans Butik: Komplettering.

Frukt

Frukt är lätt att transportera och håller sig utan kyla längre än andra färska livsmedel. Till exempel kan väl mogna bananer både utgöra ett komplett mellanmål eller nyttig bulk i en måltid tillsammans med andra ingredienser. Även annan frukt kan användas, kom bara ihåg att den ska vara mycket väl mogen, annars blir den svår för hunden att smälta.

Melon är särskilt bra om det är varmt. Melon innehåller mycket mineraler och fungerar utmärkt som vätskeersättning.

Torkad frukt kan användas som godis, inte bara på resan utan faktiskt alltid annars också.

Klart för avfärd!

Jag hoppas att mina tips ska underlätta resan för både hundar och deras människor. Ibland alla dessa olika produkter finns kanske något som du kan använda för att kunna komponera bra måltider, även under lite mer ”primitiva” förhållanden. Man kommer rätt långt om man i bagaget har till exempel lite torkad Grönsaksmix och Flingmix, lite torkat kött, några färska ägg, vatten och kanske lite mogen frukt. Väl framme vid destinationen kan man köpa lite köttfärs eller något annat färskt kött. Man kan också komplettera med någon färdigmat. Det behöver alltså inte vara särskilt svårt att få ihop det hela.

Trevlig resa!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

%d bloggare gillar detta: