Bilåkning – njutning eller mardröm

Dagens artikel blir kort och koncis. Den är egentligen bara en kort fortsättning på en av fjolårets artiklar här på bloggen där jag tipsar om hur man löser matsituationen under resan och andra extraordinära omständigheter. Artikeln heter: Hundmat på resan.

Så här inför Påsk, och nu när våren kommer i gång på allvar, är det många hundar som ska ut och åka bil – något som tyvärr inte är lika uppskattat av alla. Det kan till och med innebära en smärre mardröm för vissa hundar. I den här artikeln vill jag tipsa om vad som kan hjälpa till att göra bilåkandet lite mer positivt.

Alla tips i artikeln passar även för katter.

Bilåkning är inte lika uppskattat av alla hundar.

Åksjuka

Många hundar blir åksjuka. De dreglar och kräks och mår allmänt pyton. Mot illamående kan faktiskt ingefära ge god hjälp.

Vänj helst hunden vid ingefära i god tid före resan. Börja med små doser och öka succesivt.  Gör gärna några ”provåk” i bilen och anpassa doseringen efter hand. Har man inte tid att fasa in ingefära så kör man helt enkelt i gång direkt. Blanda ingefäran med maten.

Dosering ingefära till hund & katt

ViktPulverTeKapslar/tabletterTinkturRå rot, finriven/mald
½ – 5 kgEn liten nypa – 1/8 tsk per dagKnappt ½ dl, 1 – 3 ggr/dag½ kapsel/tablett, 1 – 3 ggr/dag1 – 3 droppar,
2 – 3 ggr/dag
¼ tsk, 2 ggr/dag
5 – 9 kg1 större nypa – ¼ tsk per dag½ dl,
1 – 3 ggr/dag
½ – 1 kapsel/tablett,
1 – 3 ggr/dag
3 – 5 droppar,
2 – 3 ggr/dag
¼ – ½ tsk, 2 ggr/dag
10 – 24 kg2 nypor – 1 tsk per dag1¼ – 1½ dl,
1 – 3 ggr/dag
1 – 2 kapsel/tablett,
2 – 3 ggr/dag
5 – 10 droppar,
2-3 ggr/dag
½ – ¾ tsk, 2 ggr/dag
25 – 45 kg2 nypor – 2 tsk per dag1½ – 2 dl,
1 – 3 ggr/dag
1 – 2 kapsel/tablett,
3 – 4 ggr/dag
20 droppar, 2 – 3 ggr/dag¾ – 1 tsk, 2 ggr/dag
Över 45 kgUpp till 1 msk per dagUpp till 2½ dl 1 – 3 ggr/dagSamma dos som för vuxen människaSamma dos som för vuxen människaUpp till 2 tsk, 2 ggr/dag

Stort tack till Ottawa Valley Dog Whisperer  och Dog Cancer Blog för dessa riktlinjer.

Hjälp mot stress

Det är vanligt att hundar upplever stress och oro vid bilåkning. Alla ni som har upplevt det med egen hund vad jag pratar om och hur hemskt det är att se hunden flämta, dregla och gnälla av ångest. Och jag vet att ni redan har provat allt möjligt, som till exempel:

  • träning med små korta resor med något positivt i slutet
  • bur som är täckt så att hunden inte ser ut
  • stanna ofta och rasta.

När ingenting av ovanstående hjälper och hunden fortsatt är stressad, ja då får man ta till lugnande preparat. För hunden måste bli lugn! Att uppleva den där hemska stressen tar hårt på energikontot och hunden lider.

Det finns flera olika lugnande preparat på marknaden, både receptbelagda och inte receptbelagda. Kanske vet du precis vad som fungerar för din hund? Jag har inte testat några av dem och kan därför inte uttala mig. Det enda jag egentligen har testat på egna hundar, är vår egen produkt HundApoteket® LUGN & RO. Jag får mycket positiv feedback från andra som provat på sina hundar, och det är min förhoppning att det ska fungera för Din hund också.

LUGN & RO är en örtblandning som enkelt blandas med maten och som ger hunden sinnesfrid, utan att göra den dåsig eller slö. Inför resan eller inför någon annan jobbig situation kan dosen dubblas för att riktigt boosta effekten av örterna. Sedan kan man gå ner till en lägre underhållsdos. LUGN & RO kan både ges tillfälligt och som en mer långvarig behandling för hundar som alltid har hög stressnivå.

Lugn & Ro kan även ges till katter.

Tips: Kombinera gärna LUGN & RO med ingefära för att effektivt motverka både stress och illamående.

Aromaterapi

Dofter kan göra små underverk för stressade hundar. Man kan till exempel använda Lavendelvatten och spraya i bilen före och under resan. Se bara till att inte överdosera och spraya inte medan hunden är i bilen. Spraya och låt doften ”lägga sig” något.

Man kan också använda Lavendel eterisk olja i ytterst små mängder där hunden ska ligga under resan. Sätt 1 droppe på undersidan av liggunderlaget.

För hunden som är riktigt stressad, så pass att den nästan går i chock, kan man använda en hydrolat av Labdanum (Cistus ladanifer L.). Hydrolater är mycket användbara biprodukter från destilleringen av eteriska oljor. Ladanum, som är ett extrakt av växten Klippros, används på samma sätt som Lavendelvatten och kan vara bra att lukta på för att lindra chock och svår stress.

Både Labdanum- och Lavendelvatten kan köpas i Naturbalans Butik.

Aromaterapi kan kombineras med Lugn & Ro och Ingefära.

Dessa tips gäller även för katter.

Homeopati

Jag rekommenderar varmt att ta kontakt med en duktig homeopat. Det finns flera olika behandlingar att ta till som har god effekt på både stress och illamående i samband med bilåkning. Homeopaten kan ordinera medel utifrån just Din hunds individuella behov. Till skillnad från vanliga läkemedel, är homeopatmedel är utan biverkningar och riskfria att ge. Homeopati fungerar lika bra för både hund och katt.

Lycklig resa till alla hundar, och deras människor

AnneLi

Information om marknadsföring:

Denna artikel innehåller marknadsföring av produkter från Naturbalans